FT valimistest: Eesti valitsus võitis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakond Swissôtelis
Reformierakond Swissôtelis Foto: Jelena Rudi

Paremtsentristlik võimukoalitsioon, mida valijad autasustasid majanduse juhtimise eest kriisist taastumisse, võitis eile veenvalt Eesti üldvalimised.

Peaminister Andrus Ansipi Reformierakond kasvatas oma esindatust 101-kohalises parlamendis kahe koha võrra 33 peale, koalitsioonikaaslane IRL võitis juurde neli parlamendikohta ja neil on neid kokku nüüd 23.

Tegemist oli esimeste valimistega Eestis pärast eurotsooniga liitumist käesoleva aasta alguses.

Vaatamata sellele, et Ansip oli peaministri ametis sügava majanduslanguse ajal, pälvis tema partei tunnustust selle eest, et valis tööpuuduse valu ja kärpis juba ette eelarveid – selle asemel, et raha laenamise kasuks otsustada või abi paluda.

Nimetatud teguviis puudutas valijate südameid, kellest paljud oli rahutud peamise opositsioonpartei Keskerakonna pärast, mis väidetavalt sai valimiste künnisel toetusraha Venemaalt.

Keskerakond kaotas kolm parlamendikohta, alles jäi neid 26.

Kaks väiksemat opositsiooniparteid, rohelised ja populistlik põllumeestepartei Rahvaliit kaotasid kõik oma parlamendikohad.

Eesti sai aastal 1991 vabaks 50 aastat kestnud Nõukogude Liidu vasalliriigi staatusest ja on jätkuvalt ülitundlik igasuguste märkide kohta hiigelsuure idanaabri ebasoovitavast mõjust.

Kasuks tuli Ansipile ka tõsiasi, et paljud eestlased süüdistavad majanduskriisis peamiselt välismaiste pankade liigset laenuandmist.

Selle asemel, et karistada valitsust mullu juunis 18,6 protsendini roninud töötusmäära eest, tunnustasid valijad teda töötuse protsendi kahandamise eest 13,6 protsendi peale möödunud aasta lõpuks.

Tallinna poliitanalüütikud ütlesid, et eestlased on küll tuleviku pärast mures, kuid tunnevad end turvalisemalt valitsusega, mis nad jaanuaris eurotsooni tüüris ja mullu suvel Eestile ka OECD liikme staatuse saavutas.

Lisaks sellele, et Ansip on esimene Nõukogude-järgne Eesti peaminister, kes kogu ametiaja võimul püsis, on ta nüüd ka esimene, kes on võitnud kahed järjestikused üldvalimised.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles