Leht kahtlustab: Panama kaudu pesti Savisaare raha puhtaks (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Sander Ilvest

Panama offshore-firmalt laenu võtnud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kasutas rahapesukuriteo kahtlustuste järgi seda ettevõtet jälgede peitmiseks keerulises skeemis, mis algab ärimees Alexander Kofkini rahaga ning lõpeb Savisaare raamatuhonorariga.

Äripäev kirjutas kolme aasta eest Šveitsi kohtulahendite registris oleva info alusel, et Eesti kaitsepolitsei ja prokuratuur on algatanud kriminaalasja Tallinna linnapea ja Keskerakonna juhi Edgar Savisaare tegevuse uurimiseks, samas ilmnes Šveitsi avalikust kohtuotsusest aga, et Savisaare majanduslike huvide deklaratsioonis olnud Panama ettevõttelt saadud laen võib pärineda Savisaarega seostatud Šveitsi perekonnafondi kontolt, vahendab leht.

Kuna Savisaar on aastaid avalikkuse eest varjanud temaga seostatud fondi Šveitsi pangas asuvat kontot, siis oli vaja selle vara kasutamiseks liigutada raha mitme offshore-firma tunnustega ettevõtte kaudu – see on ka põhjus, miks prokuratuur algatas 2011. aasta veebruaris Savisaare tegevuse suhtes rahapesu uurimise.

Savisaarega seostatud fondi pangakonto oli Šveitsis avatud juba 1997. aastal, kuna kohtudokumendis mainitakse vähemalt kahte kontot, mida on kasutatud Savisaare huvides toimunud rahaliikumistes. Kontod on seotud perekonnafondiga Arsai Investment Ltd, mille kohta Savisaar on öelnud, et tegemist on fondiga, mis aitas tutvustada tsentristlikku maalimavaadet ja kirjastada tema raamatut «Tõde Eestist».

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles