Kütusehinnad on täna kõrgemad kui 2008. aastal suuremate maksude tõttu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankimine
Tankimine Foto: SCANPIX

OÜ Rahajuht kaasasutaja, börsianalüütik Tõnis Oja sõnul on kütusehinnad täna kõrgemad kui paari aasta eest just selle tõttu, et tõusnud on nii käibemaks kui kütuseaktsiis.
 

Suurem aktsiis annab Oja sõnul koos käibemaksuga 1,20 krooni liitrilt, see tähendab, et ilma aktsiisitõusuta oleks bensiiniliitri hind tanklates veidi rohkem kui krooni võrra odavam.

Vahepeal on tõstetud ka veel käibemaksu 18 protsendilt 20-le, mis teeb 18,90-kroonise liitrihinna juures 37,8 lisasenti.

Oja sõnul liiguvad nafta ja naftasaaduste hinnad sarnaselt, kuid mitte sünkroonselt. «Nafta hind dollarites on täna 38 protsenti odavam kui 2008. aasta juulis. Bensiini hind Rotterdami sadamas, mis on meie regiooni maailmaturuhinnaks, on täna dollarites 30 protsenti odavam ning eurodes ainult 15 protsenti odavam,» nentis Oja.

Vahetult enne jõule maksis bensiiniliiter Rotterdami sadamas ümberarvutatult 7,60-7,65 krooni liiter, 2008. aasta juuli alguses 8,50-8,90 krooni liiter.

Seega hulgihindade vahe on Oja hinnangul ainult aktsiisi ja sellele lisanduva käibemaksu ehk 1,10-1,30 võrra väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles