Eesti elektri börsihind Soomest kaks korda odavam

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia kõrgepingeliinid.
Eesti Energia kõrgepingeliinid. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eelmisel nädalal langes elektri börsihind Eesti hinnapiirkonnas üle 17 protsendi ning maksis keskmiselt 46,4 eurot megavatt-tunni kohta. See on 56,4 euro võrra Soomest madalam.

Soomes kerkis elektri börsihind eelmisel nädalal 17 protsendi võrra ning elekter maksis põhjanaabritel keskmiselt 102,8 eurot megavatt-tunni kohta.

Leedus maksis elekter börsil keskmiselt 43,3 megavatt-tunni kohta ehk 11,4 protsendi võrra vähem kui nädal varem.  

Eesti kõrgeim tunni hind oli eelmisel nädalal 67,3 €/MWh, Soomes koguni 252,4 €/MWh. Leedus oli kõrgeim hind eelmisel nädalal 57,3 €/MWh.

Eesti Energia energiakaubanduse direktor Margus Vals tõdes, et Soome kõrgemate hindade peamiseks põhjuseks on kõrgemad hinnatasemed Põhjamaades, mida mõjutavad eelkõige külmad ja kuivad ilmad. Balti riikides hoiab elektrihindu madalamal  elektrienergia import.

Vals märkis, et suure hinnavahe tõttu Soome ja Eesti vahel kasutati Estlinki kaablit täies mahus elektrienergia ekspordiks. Eelmisel nädalal eksporditi Soome 61,3 GWh ehk 0,5 GWh võrra rohkem kui nädal varem. Tegemist oli taas elektribörsi ajaloos suurima elektrivooga läbi Estlinki kaabli. Ühtlasi ei ole Estlinki kaabli läbi elektrienergiat imporditud juba üle kuu – viimati voogas elekter Soomest Eestisse Estlinki kaudu 14. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles