See aasta on kujunemas Tallinna börsiajaloo parimaks

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ehkki selle aasta lõpuni on jäänud neli nädalat, võib juba täna ennustada, et suure tõenäosusega tuleb 2010. aastast meie börsiinvestoritele ajaloo parim, kirjutab börsianalüütik Tõnis Oja investmentor.ee blogis.



Börsiindeks OMXT on aasta algusest kerkinud peaaegu 70 protsenti ning esikoha loovutamiseks peab indeks kuu lõpuni langema 6,2 protsenti.

Lähenev aastalõpp toob aga ilmselt endaga kaasa kauplemisaktiivsuse kahanemise, mistõttu pole ka suured hinnaliikumised eriti tõenäolised. Muidugi pole finantsturgudel mitte kunagi välistatud üllatused - ei positiivsed ega ka negatiivsed.

Kaks kolmandikku (44,8 protsenti) selle aasta senisest tõusust toimus jaanuaris, mil nii meie kui ka rahvusvahelises ajakirjanduses hakkas ilmuma uudiseid selle kohta, et Eesti ühineb suure tõenäosusega eurotsooniga juba 2011. aasta 1. jaanuarist.

Aastaalguse ralli teiseks põhjuseks olid ka esimesed märgid ja lootused, et üsna kaua kestnud majanduskiis võib hakata lõpuks läbi saama.

Need, kes julgesid esimesena panustada aktsiahindade tõusule, on tänaseks teeninud üsna kenakese tootluse. Ralli kolmandaks mootoriks oli Eesti Telekomi ning hiljem ka Norma lahkumine börsilt, mis tekitas hulgaliselt vaba raha, likviidsus jäi aga järjest väiksemaks.

Just väike likviidsus on üheks olulisemaks põhjuseks, miks börsiindeks liigub rekordilise aastatõusu suunas. Kokku on sel aastal olnudki ainult kolm languskuud ning ka detsember on alanud seni tõusuga.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles