Euroopa börsidel algas karuturg

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karu ja pulli skulptuur Frankfurdi börsi ees.
Karu ja pulli skulptuur Frankfurdi börsi ees. Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Eile vajus Euroopa suurimate ettevõtete aktsiaid sisaldav indeks Stoxx Europe 600 327,92 punktini, mis tähendab, et Euroopa aktsiaturud jõudsid ametlikult langus- ehk nn karuturule.

Karuturu alguseks peetakse üldiselt 20 protsendi suurust langust hiljutisest tipust. Stoxx Europe 600 viimase 52 nädala tipp oli mullu 14. aprillil, kui indeks küündis 415,18 punktini. Eilne tase oli sellest tipust 21 protsenti madalamal.

Bloombergi arvestuste kohaselt on viimaste kuude kukkumine Euroopa aktsiaturgudel pühkinud minema poole sellest tulust, mida teeniti 2011. aastal alanud tõusust kuni mullukevadise tipuni.

Karuturg pole vaid Euroopas: 45 tähtsamast aktsiaturust, mida Bloomberg monitoorib, on karuturu territooriumile jõudnud juba üle poole. Karuturule lähenemas on ka USA börsid.

«Kõik taandub ühele põhilisele hirmule: maailma majandus,» ütles agentuurile Russ Koesterich, 4,5 triljoni USA dollarini küündivaid fonde haldava BlackRocki peastrateeg. «Mida inimesed kardavad, on see, et see ei ole mitte investorite ülereageerimine, vaid peegeldabki fundamentaalset kasvu hääbumist.»

On ka positiivsemalt meelestatud analüütikuid. Wells Fargo peastrateegi Brian Jacobseni sõnul võivad firmade head majandustulemused trendi ümber pöörata. «Peame lihtsalt sellest meeleolu langusest läbi pääsema ja naasma fundamentaalsete väärtuste juurde.»

Konkreetselt Euroopa aktsiaturgude kohta kohta ütles William Hobbs, Barclays' panga investeeringute juht, et turud reageerivad üle. «Majandusnäitajad pole pahad ning Euroopa Keskpanga stimulatsioonimeetmed paistavad olevat hakanud vilja kandma.» Ta ennustas, et Euroopas on tänavu võimalik teenida kahekohalise protsendi jagu tulu: «Kel on praegu rohkem kannatust, saavad ilmselt ka premeeritud.»

Aktsiad võivad kukkuda veel veidi - ja siis on aeg osta, teatas lõppeval nädalal oma kommentaaris Goldman Sachs.

Kuid siiski tundub praegu rohkem olevat analüütikuid, kes edaspidiseks vähemal või rohkemal määral langust ennustavad. Prantsuse suurpanga Société Générale analüütik Albert Edwards, kes on laialdaselt tuntud kui permabear ehk püsivalt karuse meelelaadiga analüütik, rääkis nädalal algul, et ka USA turud on juba karuturule jõudnud, ehkki 20 protsendine langus tippudest pole tehniliselt veel käes.

Ja see pole veel kõik: Edwardsi prognoos on, et USA suurfirmade indeks S&P 500 kukub viimase 52 nädala tipust (2134,72 punkti) 550 punktini, ehk 75 protsenti. «Eelmise karuturu madalaim punkt oli märtsis 2009 kui jõudsime 666 punktini. Usun, et sel karuturul läheme kõvasti sellest veel allapoole,» ütles ta Marketwatchile.

Edwardsi sõnul on eesootav «verelaskmine» USA keskpanga Fedi rahatrüki kaudne tagajärg. Ta ütles, et agressiivsed stimulatsioonimeetmed tegid tegelikult väga vähe tõelise majanduskasvu stimuleerimiseks, kuid paisutasid globaalsed vara hinnad «stratosfääri». «Rikkuse illusioon mureneb nüüd kui buumist saab hukatus. Aga ma loodan, et see kord ei küsi Briti kuninganna nagu ta tegi novembris 2008, et miks keegi ei näinud seda tulemas,» märkis SocGeni analüütik.

Analüütikute arvamusi võtab hästi kokku Howard Marks, maailma suurima viitvõlgadega tegeleva ettevõtte Oaktree Capital kaasasutaja, kes pani turgudele diagnoosi: maniakaal-depressiivsed. «Kõigutakse kõiges ainult positiivse nägemise ja kõiges ainult negatiivse nägemise vahel; kõike ainult soodsalt tõlgendamise ja kõike ainult ebasoodsalt tõlgendamise vahel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles