Maailma börse tabas järjekordne langus

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaklerid New Yorgi börsil.
Maaklerid New Yorgi börsil. Foto: Xinhua / Sipa USA

Eile õhtul USA turgudelt alanud paariprotsendine langus levis täna hommikul Aasiasse ja sealt edasi Euroopasse. Täna alustasid USA börsid aga väikese tõusuga.

Eile kukkusid USAs kõik tähtsamad börsiindeksid. Nasdaqi koondindeks kukkus 3,41, S&P 500 2,5 ning Dow Jones 2,2 protsenti. Negatiivne meeleolu levis üle Vaikse ookeani Aasia turgudele, kus täna hommikul algas kauplemine samuti paariprotsendise miinusega. Kauplemispäeva lõpuks jäi ainsana tähtsamatest indeksitest mõneti üllatuslikult ligi kaheprotsendilisse plussi Shanghai koondindeks.

Negatiivsus levis üle ka Euroopa turgudele, kus indeksid päeva esimesel poolel isegi üle kolme protsendi suuruses miinuses olid. Pärast lõunat börsid vähehaaval rahunesid: Frankfurt lõpetas päeva 1,85, London 1,07 ja Pariis 1,88 protsenti miinuses.

Reutersi küsitletud analüütikute hinnangul kukkusid USA börsid eile õhtul mitme teguri koosmõjul: energiahindade madalseis, ettevõtete alla ootuste majandustulemused, arenevate turgude vilets olukord ja globaalpoliitilised probleemid.

Ameerika turgude sulgudes ning Aasia ja Euroopa turgude avanedes lisandusid uued mured nagu terrorirünnakud Jakartas, Renault'i võimalik heitmepettus jms.

Tänast kauplemispäeva alustasid USA peamised indeksid rohelises. Positiivsust tekitas turul JPMorgani oodatust parem tulemus, mis vedas tõusule kogu finantssektori, aga samuti ka registreeritud töötus, mis on küll tõusuteel, aga alla taseme mida tööjõuturu tervisele ohtlikuks peetakse.

«Oleme näinud seda juhtumas juba kolm päeva järjest, kui kauplemispäeva alguses on positiivne tegevus, kuid see vajub üsna kiiresti ära,» rääkis Reutersile Art Hogan, Wunderlich Securitiese turustrateeg. Tema sõnul on investorid suhtunud positiivsusse turgudel pigem kui võimalusse oma väärtpabereid müüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles