Ametiühingud jätaksid maksud kärpimata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga
Eesti ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga Foto: Peeter Langovits

Eesti ametiühingute keskliidu juhi Harri Taliga sõnul ei ole reformierakonna plaan tööjõumakse vähendada jätkusuutlik.
 

«Kui reformierakond tahab tulumaksu langetada, siis peab leidma riik mujalt raha oma kohustuste täitmiseks. Kui riigi eelarves jääb raha veel vähemaks, siis jõukust ja elamistaseme tõusu ei teki,» sõnas Taliga.

Ametiühingute juht ei poolda ka töötusmaksete langetamist kuna Eesti töötukindlustus täidab praegu vaid Euroopa miinimumtaseme.

«Riik ei panusta tööhõivesse peaaegu üldse ning Euroopa Sotsiaalfondi kulul ei ole võimalik lõputult sõita,» kommenteeris ametiühingute juht plaani töötuskindlustusmakseid vähendada.

Taliga ei poolda ka sotsiaalmaksu langetamist, kuna see ei too lubatud kõrgepalgalisi töökohti Eestisse.

«Madal maksumäär iseenesest ei loo töökohti. Keegi ei võta inimest tööle pelgalt selle pärast, et maksumäär tema palgalt on väiksem. Töökohtade loomisel mängib rolli ikkagi see, kas on võimalik toota lisandväärtust,» ütles Taliga.

«Kui juba täna napib ravikindlustusraha, siis sotsiaalmaksule ülempiiri kehtestades jääks seda veel vähemaks. Ravikindlustus halveneb ning järjekorrad venivad pikemaks. Sotsiaalmaksu ülempiiri kehtestamine maksab hiljem kindlasti kätte,» oli Taliga veendunud.

Positiivse plaanina toob Taliga reformierakonna majandus- ja rahandusprogrammis välja kava kaotada erisoodustusmaks tööga seotud koolitustelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles