Uuring: 91 protsenti eestlastest suhtub ettevõtlusesse hästi

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta ettevõtjate autasustamine.
Aasta ettevõtjate autasustamine. Foto: Erik Prozes

Ettevõtlusuuringu AGER põhjal tahavad 46 protsenti vastanud eestlastest olla ettevõtjad ja 91 protsenti on ettevõtluse suhtes positiivselt meelestatud.

Selle näitaja põhjal on eestlane üks enim ettevõtlust toetav rahvus, kellel on tugev soov olla ettevõtja.

Sel aastal viidi AGER läbi 44 riigis üle maailma ning selles osales ligi 50 000 inimest, keda küsitleti nende suhtumises ettevõtlusesse. Esmakordselt sisaldab raport Eesti tulemusi, mis annab võimaluse Eesti elanikkonna arvamusi võrrelda naabrite suhtumistega, aga ka Euroopa ja maailmaga üldiselt.

AGER 2015 kohaselt on 91 protsendil eestlastest positiivne hoiak ettevõtluse suhtes. See suhtumine on maailmas esirinnas, jagades Hiinaga (samuti 91%) kolmandat kohta Taani (96%) ja Norra järel (94%). Samuti on väga positiivse suhtumisega meie naabrid. Lätis ja Leedus on toetus 83% ning Soomes 89%. Venemaal aga omavad positiivset suhtumist 71% vastanutest.

Samal ajal suudavad pea pooled vastanutest Eestis (47%) end ette kujutada ettevõtjatena - lõhe tegelikult ettevõtlusega tegelejate ja sellest unistajate vahel 37 protsenti.

Põhjuseid, miks eestlane tahab saada ettevõtjaks, on mitmeid ning nende osas oleme ülejäänud maailmaga üpris sarnased. Suurimaks ajendiks Eestis peetakse soovi olla iseenda peremees (54%). Euroopas ja maailmas on see huvi 48 protsendil vastanutest. 46% eestlastest väärtustavad ka eneseteostust ja võimalust realiseerida oma ideid – globaalselt on see protsent 44, Euroopas 43. Teise sissetuleku võimalust peetakse samuti oluliseks 41 protsendi eestlaste poolt, see on mitme protsenti võrra rohkem kui maailmas (37%) ja Euroopas (33%).

Vaadates neid tulemusi võrdluses naaberriikidega, väärtustavad eestlased eneseteostust rohkem kui meie naabrid Lätis ja Leedus, kus teise sissetuleku võimalus on olulisem kui eneseteostus. Lätis soovivad vabadust tööandjast 45%, 39% on huvitatud teise sissetuleku võimalusest ja eneseteostus järgneb 37 protsendiga. Leedus soovivad iseseisvust 51 protsenti inimestest, 46% on huvitatud teisest sissetulekust ning 38% peavad oluliseks eneseteostust. Samas põhjanaabrid Soomes hindavad just eneseteostust kõige olulisemaks aspektiks – 52 protsenti vastanutest leiavad, et see on neile veetlev võimalus. 36% peavad oluliseks vabadust tööandjast ning 22% leiab, et teise sissetuleku võimalus on oluline.

Kuigi eestlane on ettevõtluse suhtes üks kõige sõbralikum rahvus maailmas, peab Eestit ettevõtluse suhtes sõbralikuks vaid 58 protsenti elanikest. Euroopas ja maailmas on see protsent siiski veel väiksem (vastavalt 50% ja 46%), Lätis küündib toetus 49 ja Leedus 44 protsendini.

Profiil, kuidas eestlased ettevõtjaid näevad, baseerub peamiselt presonaalsetel karaktertunnustel. Eestlaste poolt loodud pilt ettevõtjast on sarnane Euroopale ja maailmale. Me usume, et ettevõtjatele meeldib õppida uusi asju (91%, Euroopas 82%, maailmas 84%) ja ettevõtjad on need, kes elu naudivad (85%, Euroopas 82%, maailmas 84%). Samuti on sage arvamus, et ettevõtjale meeldib olla vastutaja – boss (77%, 74% Euroopas ja 75% maailmas) ühtlasi väärtustab Eesti ettevõtja oma riigi turvalisust (77%).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles