Kaupade hinnad langesid viiendat kuud järjest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi kauplus.
Rimi kauplus. Foto: Margus Ansu

Tarbijahinnaindeksi muutus 2015. aasta oktoobris võrreldes septembriga 0,1 protsenti ja võrreldes eelmise aasta oktoobriga -0,6 protsenti, teatas statistikaamet. Kõige enam mõjutas oktoobris muutust mootorikütuse hind.

Kaubad olid 2014. aasta oktoobriga võrreldes 1,4 protsenti odavamad ja teenused 0,8 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes langenud 4,6 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 0,1 protsenti.

2014. aasta oktoobriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütus, mille hind on aastaga langenud 19,4 protsenti. Suuremat mõju indeksile avaldas veel elektri, soojusenergia ja kütte 5,2 protsenti odavnemine, kus soojusenergia oli 8,3 protsenti, gaas 19,6 protsenti ja kodudesse jõudnud elekter 1,5 protsenti odavam kui mullu samal ajal.

Kallinejatest oli suurim mõju indeksile alkohoolsetel jookidel, mis on aastataguse ajaga võrreldes kallinenud 5,5 protsenti. Piim ja piimatooted on aastaga odavnenud 7,4 protsenti. Eelmise aasta oktoobriga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kuivatatud puuvili ja pähklid (21 protsenti) ning värske köögivili (16 protsenti) ja odavnenud piim (16 protsenti) ning või (11 protsenti).

Septembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit oktoobris enim lennukipiletite 51 protsenti kallinemine.

Suurem mõju indeksile oli veel soojusenergia 3,3 protsenti ja mootorikütuse 2,6 protsenti hinnalangusel ning kodudesse jõudnud elektri 2,4 protsenti hinnatõusul. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles