Fortum katkestas Meri-Pori süsinikdioksiidi matmise projekti

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortumi president Mikael Lilius.
Fortumi president Mikael Lilius. Foto: Olli Häkämies / SCANPIX/LEHTIKUVA

Meri-Pori projektist loobumine võib tähendada seda, et veel mõned aastad tagasi väga perspektiivikaks peetud süsinikdioksiidi matmise tehnoloogia ei jõua kunagi tööstuslikku kasutusse.

Firma teatel on selle projekti tehnoloogilise ebaõnnestumise võimalus suur, samuti muutus see firmale liiga kulukaks. Projekti maksumus oli umbes 500 miljoni eurot, seda olid valmis osaliselt rahastama euroliit ja ka Soome riik.

Süsinikdioksiidi matmine tähendanuks seda, et kivisöe või ka põlevkivi põletamisel lenduv süsinikdioksiid kogutakse ja seejärel maetakse näiteks endistesse kaevandustesse. Veel hiljuti arvati, et taoline tehnoloogia võiks olla lahenduseks energiatööstust painavale kasvuhoonegaaside probleemile.

Fortumi küttedivisjoni asepresident Matti Ruotsala märkis, et firma keskendub süsinikdioksiidivabale tootmisele – hüdro- ja tuumaenergiale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles