Börsil tegid ilma Tallinna Kaubamaja ja Silvano

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Suurärimees Jüri Käol koos teiste Tallinna Kaubamaja omanikega on põhjust rõõmustada – just nende firmat hindavad analüütikud viimase kvartali majandustulemuste põhjal börsi edukaimaks.

Tallinna Kaubamaja suutis meeldivalt üllatada: teise kvartali kasum ületas aastatagust tulemust viis korda ning kuue kuu kokkuvõttes suudeti pärast pooleteiseaastast vaheaega taas kasumisse jõuda.

«Jaekaubanduses on võimalik taas kasumit teenida – see peaks olema väga positiivne sõnum kõikidele ja hakkama vaikselt maha võtma majandussurutise jooksul kuhjunud pingeid,» lausus Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees Raul Puusepp.

LHV analüütiku Nils Vaikla sõnul oli kaubamaja heade tulemuste taga eelkõige Selveri väga mõjus müügiedu. Samas suudeti kasumit teenida ka kontserni sellistes müügivaldkondades nagu auto- ja jalatsikaubandus.

Igatahes hindas börs saavutatut kõrgelt ning aktsia hind kerkis pärast tulemuste avaldamist kiirelt, kasvatades suuromaniku NG Investeeringute aktsiapaki väärtust tundidega 145 miljoni krooni võrra.

Teise eduloona toovad analüütikud börsifirmade seast välja 31-protsendilist käibekasvu näidanud Silvano Fashion Groupi. Ka selle firma aktsiate hind sööstis pärast tulemuste avaldamist ligi veerandi võrra kõrgemale ning suuromaniku, skandaalse ärimehe Toomas Tooli aktsiapaki väärtus kosus hetkedega, samuti virtuaalselt, 78 miljoni krooni võrra.

Analüütikute prognoositust paremaks osutusid enamiku börsifirmade tulemused, sest ettevõtted on suutnud tegevuskulusid kokku tõmmata. Lisaks kahele eelnimetatud firmale nimetasid analüütikud positiivsete näidetena ka Merko Ehitust ja teistest erineva majandusaastaga tegutsevat Tallinki.

Ehitusfirma Merko Ehitus kasum teises kvartalis ja kuue kuu kokkuvõttes küll vähenes, kuid ettevõte tegutseb positiivse tulemiga. Saavutatu on tähelepanuväärne ka seetõttu, et teise sama valdkonna sektori ettevõtte, Toomas Lumani suurosalusega Nordeconi võib börsifirmade seas välja tuua just negatiivse näitena.

Eelmise aasta kasumi asemel jäi Nordecon tänavu teises kvartalis 40 miljoni krooniga miinuspoolele. Poolaasta kokkuvõttes on kahjum veel paari­kümne miljoni võrra suurem.

Analüütikutele valmistas ettevõte pettumuse eelkõige sellega, et brutokahjumisse jäädi juba kolmandat kvartalit järjest. «See näitab selgelt, et Nordeconi ehituslepingute portfell ei ole hetkel kasumlik ning hankepakkumistel on võetud liigseid riske,» märkis LHV analüütik Kristo Oidermaa majandustulemuste kommentaaris.

Swedbank Marketsi analüütiku Risto Hundi sõnul peaks aasta teine pool ettevõttele kujunema paremaks. Kui teise kvartali tulemustes mängis põhirolli tegevuskulude kärpimine, siis edaspidi peaks ka müük kasvama.
«Siiani avaldatud kolmanda kvartali näitajad lubavad jaemüügisektorile kasvavaid käibenumbreid. Seega peaks aasta teises pooles kasumlikkuse tõstja olema just taastuv käive,» lausus Nils Vaikla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles