Vene viljakaupmehed veavad vägikaigast ekspordikeeluga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Musta mere kaldal Novorossiski sadamas käis eile vilgas tegevus. Viljakaupmehed võtsid viimast, et enne nädalavahetusel jõustuvat ekspordiembargot laadungeid teele läkitada.

Kuna karm kuumalaine, põud ja kulutuled hävitasid tänavu vähemalt viiendiku Venemaa viljasaagist, keelas Moskva teravilja väljaveo alates tänasest kesköötunnist kuni vähemalt aasta lõpuni välja.

Seetõttu on teraviljahinnad maailmaturul kerkima hakanud ning paljud kardavad 2008. aasta toidukriisi kordumist.

Kuigi kodumaised tarbijad embargo üle rõõmustavad, on see meede teraviljakaupmeestele valusaks hoobiks. Nemad on põllumajandussektori taastudes edu nautinud ning kahel viimasel aastal küllusliku saagi aitadesse kogunud.

«Kaupmehed olid kindlad, et kiire raha oli kindlustatud. Ja siis tuli üks korraldus ja sõit jäi seisma,» ütles Moskva konsultatsioonifirma Institute for Agricultural Market Studies direktor Dmitri Rõlko.

Kirill Podolski on suure Vene põllumajandusgrupi Valarsi peadirektor. «See keeld on väga kahjulik,» ütleb ta. «Kõik on selle pärast õnnetud.»

Novorossiski viljaterminali peadirektor Mihhail Petrenko ütles aga, et nende laienemisplaane embargo ei pidurda. «Sellest keelust ei saa küll ei üle ega ümber, aga õnneks on ta ajutine. Venemaa viljal on suur tulevik,» ütleb ta.

Vene viljaliit palus valitsust tungivalt embargoga oodata ja väitis, et sadamad jäävad lühikese hoiatusaja tõttu lepinguliste viljasaadetiste lastimisega hätta. See omakorda aga kahjustavat Venemaa kui usaldusväärse tarnija mainet.

Vene asepeaminister Viktor Zubkov ütles aga eile, et ta ei kavatse kellelegi vastu tulla: embargo algab plaanitud ajahetkel ning kestab 31. detsembrini.

Peaminister Vladimir Putin on hoiatanud, et kui viljasaak osutub oodatust hullemaks, võidakse ekspordikeeldu ka pikendada.

Enne põuda taotles Kreml innukalt globaalse teraviljahiiglase rolli, eesmärgiga heita kinnas rahvusvaheliste nisuturgude valitsejale USA-le.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles