Sõnajalad rajavad Eesti esimest päikese- ja tuuleparki

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid Hispaanias
Päikesepaneelid Hispaanias Foto: SCANPIX

Andres ja Oleg Sõnajalg kavatsevad oma Salme vallas asuva tuulepargi juurde maha panna ligi hektari ulatuses päikesepaneele. Kui see projekt aasta jooksul realiseerub, võib sellest saada Eesti, kui mitte Skandinaavia ja Baltimaade esimene päikese- ja tuulepark.

«See tagab ühtlasema energiavoo, sest väga harva on situatsioone, kui on ere päike ja tugev tuul, reeglina on kas üks või teine. See on ka meie tuuliku taotlus olnud, et saada taastuvast energiast ühtlasem energiavoog, sellest võib Eestis saada baasenergia,» selgitas Oleg Sõnajalg Meie Maale.

Kui seni on taastuv energia olnud alternatiivenergia just ebastabiilsuse tõttu, siis vendade soov on muuta seda arusaama kombineeritult päikese- ja tuuleenergiaga, et saavutada ühtlasemat energiavoogu. «Et taastuv energia muutuks alternatiivenergiast baasenergiaks. Salme tuulepark on meil teadusarenduse projekt. Tahame siin tehnoloogiaid juurutada ning edasi laiemalt kasutusele võtta. See uus Eleoni tuulik kannab sedasama visiooni ja see ongi üks põhjus, miks sellel tuulikul on nii suur rootor. Me tahame rootorit tulevikus veelgi suurendada järgmise prototüübi näol, sest mida suurem on tiivik, seda ühtlasemat energiavoogu tuleb tuulikust,» teab Oleg.

Tema hinnangul on kombineeritult tuule- ja päikeseenergiaga võimalik maismaal saavutada ühtlasemat energiavoogu kui tuulikutega meres.

Katsetuseks megavatine päikeseenergia park

Kuna vennad hindavad Salme tuuleparki oma katsepolügooniks, tahavad nad katsetuseks maha panna hektari jagu päikesepaneele ehk võimsusega 1 MW. See tuleks sama võimas kui algselt püstitatud kaks tuulegeneraatorit kokku.

Andres Sõnajala hinnangul on päikesepaneelide tehnoloogia maailmas tublisti edasi arenenud ja selles osas on baas olemas, aga et tuul ja päike ühendada, see tähendab kontrollsüsteemi ja pargi juhtimise loomine tuleb neil endil välja arendada.

«Kõigepealt teooria ja siis katsetused. Me peame ennast küllaltki kõrgelt kvalifitseerituks tuuleenergia alal, samas päikeseenergia on midagi uut ja selles on meil palju õppida. Samas kogu see juhtimise pool ja controller-süsteem ning kogu kaugjuhtimise süsteem on meile tuntud ala. Sellesse saame meie oma panuse lisada,» rääkis Oleg Sõnajalg.

Pool maailma päikeseenergia parkidest on kasutusel Saksamaal ja seal on vennad Sõnajalad tutvumas käinud. «Piirdeaed on metsloomade ja lehmade pärast ümber, muidu loomad lõhuvad paneelid ära, need on üsna õrnakesed.» Andres võrdles maapinnale pandud päikesepaneele kasvuhoonega, kuigi kasvuhoonet nende alla rajada ei saa, sest paneelid ei paista läbi ja nende all kasvab tomatite-kurkide asemel hoopis taastuv elekter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles