BP hiinlaste huviorbiidis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
British Petroleumi (BP) logo.
British Petroleumi (BP) logo. Foto: AP / Scanpix

Hiina suurim börsil noteeritud nafta- ja gaasifirma PetroChina «tervitaks lähedasemat koostööd» naftareostuse kulude katmisega hädas oleva BPga.

Tänavu on Hiina energiafirmad kulutanud välismaiste ettevõtete ülevõtmistele juba miljardeid dollareid.

Tähtsamatest tehingutest võiks nimetada CNOOCi 3 miljardi dollari suurust investeeringut argentiinlaste Bridasesse ja Sinopeci poolt 4,65 miljardi dollariga ostetud osalust Kanada naftaliivade projektis.

PetroChina plaanib järgmise kümnendiga investeerida tegevuse laiendamisse 60 miljardit dollarit.

«Niipea, kui me Mehhiko lahe lekkest kuulsime, oli meie esimeseks reaktsiooniks uurida, kuidas aidata BP-l see probleem kiiresti lahendada,» ütles Financial Timesile PetroChina investeerimissuhete juht Mao Zefeng. «Me võtsime nendega ühendust ja küsisime, kas saaksime tehnilise poole pealt õla alla panna.»

Võimaliku finantsabi üle arutamisest Mao aga keeldus. «Kuulujutte me kommenteerida ei kavatse,» ütles ta. «Kui meil aga avaneks võimalus lähedasemalt koostööd teha, siis oleksime väga rõõmsad.»

Täispakkumist PetroChina poliitilisi takistusi silmas pidades tõenäoliselt ei tee, külla aga võivad nad luua ühisettevõtteid või osta ära BP varasid.

Analüütikute hinnangul võib Hiina suurim avamereuuringute firma CNOOC teha BP-le pakkumise võtta üle nende 60-protsendiline osalus Argentina suuruselt teises naftafirmas Pan American Energy. BP saaks tehingust ligikaudu 9 miljardit dollarit.

Tänu sellele, et CNOOC omandas märtsikuus 50-protsendilise osaluses Bridases, kuulub neile juba nüüd 20 protsenti Pan Americanist. CNOOC ja BP keeldusid kommentaaridest.

Mao ütles, et PetroChina on minevikus BPga väga lähedast koostööd teinud. Kui PetroChina 2000. aastal börsile läks, oli BP  peamine investor, ostes kokku 20 protsenti aktsiatest. BP müüs need aktsiad aastal 2004. Firmadel on tänase seisuga üks ühisettevõte, mis opereerib tanklaketti  Guangdongi provintsis.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles