Leedu valitsus kavatseb pensioniiga tõsta

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu detsembris protestisid eakad inimesed Leedus parlamendi otsuse vastu kärpida pensione.
Mullu detsembris protestisid eakad inimesed Leedus parlamendi otsuse vastu kärpida pensione. Foto: SCANPIX

Leedu valitsus teatas eile uutest säästumeetmetest, mille eesmärk on vähendada eelarvepuudujääk 2012. aastaks 3 protsendini.


Meetmed sisaldavad näiteks pensioniea järkjärgulist tõstmist, vanemahüvitise kärpimist ning avaliku sektori palkade külmutamist kaheks aastaks. Maksutõuse valitsusel kavas ei ole, vahendas Forex Yard Reutersi uudist.

Säästumeetmed vajavad heakskiitu parlamendilt, kus nelja erakonna koalitsioonil on üks hääl enamusest puudu ning tuleb loota fraktsioonidesse mittekuuluvate saadikute toetusele.

Tänavu kujuneb Leedu eelarvepuudujäägiks eeldatavalt 8,1 protsenti. Mullu oli see 8,9 protsenti.

Leedu majandus langes eelmisel aastal 14,8 protsenti. See on Läti järel suurim langus Euroopa Liidus. Leedu selle aasta majanduskasvu prognoosi tõstis IMF hiljuti 2 protsendile.

Eelarvepuudujäägi kahandamine 3 protsendile on vajalik euro kasutuselevõtuks. Leedu loodab koos Lätiga ühineda euroalaga aastal 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles