Küpros: venelased on tagasi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose pangandussüsteem on tänaseks drastiliselt ümber korraldatud.
Küprose pangandussüsteem on tänaseks drastiliselt ümber korraldatud. Foto: SCANPIX

Kui Küprose valitsus läinud kevadel pangahoiustajad abipaketi vankri ette rakendas – paljud neist venelased – hakkas Vasilis Zertalise telefon helisema.

Registripidajaga võtsid katkematu jadana ühendust firmad – paljud neist Venemaalt – kes uurisid, kui kiiresti oleks võimalik «vehkat teha».

Viimasel ajal helistatakse taas sageli, kirjutab New York Times – aga põhjus on teine: ärid tahavad tagasi.

«Me registreerime kaks korda rohkem firmasid, kui pärast kriisi,» ütles Zertalis, Prospectacy Limitedi juhataja. «Venelased, sakslased, ladinaameeriklased, kanadalased – kõik muudkui tulevad.» 

Eriti venelased – kuigi just nemad näisid olevat rahvusvahelise abipaketi korraldajate peamiseks märklauaks.

Küprose pangandussüsteem on tänaseks drastiliselt ümber korraldatud. Maksuparadiis... mitte eriti.

«Inimesed on jätkuvalt huvitatud, kuna juriidiline ja maksusüsteem on ikka palju stabiilsemad kui Venemaal ja nad arvavad, et järgmise juukselõikuse oht on kaugel [tulevikus],» ütles Costas Erotocritou, kohaliku Vene äri assotsiatsiooni asepresident ja jurist, kelle firma on spetsialiseerunud offshore kontode loomisele.

Küpros on taas lemmik-maksuparadiis – vaatamata sellele, et rahvusvahelise abipaketi insenerid käskisid ettevõtte tulumaksu määra ülespoole upitada, 10 protsendi juurest 12,5 protsendi peale – ikkagi on see euroala madalaim, samas liigas Iirimaaga. Võrdluseks: Saksamaal ja Prantsusmaal on need protsendid vastavalt 29,5 ja 33,3.

Registreeritakse peamiselt riiulifirmasid, vaid jaanuaris lisandus neid 1454 tükki. Seda on ligi kaks korda rohkem, kui kohe pärast paketi peale minekut. Ja isegi veidi enam, kui 2012. aasta detsembris, enne kollapsit.

Kokku on Küprose äriregistris nüüd 273 000 firmat – muinasjutuline number, arvestades, et elanikke on riigis vaid 839 000.

Kõige selle juures on siiski üks koht, kuhu ei venelased ega keegi teine eriti palju raha ei pane: Küprose pangad. Pärast hoiuste arestimist «ei hoia firmad üldiselt Küprose pankades üle 100 000 euro», täpsustab Erotocritou.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles