Maksuamet: kontsernisisesed laenud ei ole ebaseaduslikud

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksulaekumised on paranenud.
Maksulaekumised on paranenud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maksuameti sõnul ei ole kontsernisiseste laenude andmine iseenesest keelatud tegevus ja kui laenu sisu ongi laenu andmine, siis seaduse mõistes probleemi ei ole.

«Tuleb siiski silmas pidada, et laen eeldab ka turutingimustel intressi maksmist,» kommenteeris ameti pressiesindaja Uku Tampere E24-le.

Kuna laene ei deklareerita ning maksudeklaratsioonidel ja aastaaruannetest on emaettevõttele antud laenud võimalik välja võtta vaid üksikpäringutega ehk süsteemselt analüüsitavat infot pole võimalik välja võtta, siis maksu- ja tolliametil ülevaadet selle kohta ei ole, et kui palju rahvusvahelised kontsernid Eestis kontsernisiseseid laene kasutavad.

«Kui aga laen ei ole tegelikult laen, vaid võimalus maksustatava dividendi asemel maksuvabalt intressi maksta, siis on tegu maksudest kõrvalehoidmisega, » rõhutas Tampere.

Maksu- ja tolliamet on Tampere sõnul kursis, et tulumaksu maksmise vältimiseks kasutatakse eri skeeme ja sellega tegeleb ameti kontrolliosakond.

«Lõpliku hinnangu saab seega igal konkreetsel juhul anda maksumenetluse käigus, » lisas ta.

Finantsteenuseid pakkuva ettevõtte Deloitte sõnul kasutavad paljud rahvusvahelised kontsernid aina tihedamini Eestis tulumaksu vältimiseks ja maksmise edasilükkamiseks kontsernisiseseid laene ning suuremate ettevõtete puhul ulatuvad summad  kümnetesse miljonitesse eurodesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles