Ligi sõnul tuleb Eesti Energia investeerimist muuta konservatiivsemaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Mihkel Maripuu

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul tuleks Eesti Energia investeerimistegevust muuta konservatiivsemaks, muu hulgas arvestades, et riskide suurenemise tõttu langetas teisipäeval reitinguagentuur Moody's pügala võrra ettevõtte krediidireitingut.

«Eelkõige on toimunud muutused energiaturul, mistõttu on [reitingute] langetamine tabanud kogu Euroopa energiaettevõtteid. Ka tähendab elektri tootmine avatud turul konkurentsiriski ja õli tootmine ongi elektriärist riskantsem. Eesti Energia rahastamist pole see negatiivselt mõjutanud ja ka praegune Eesti Energia reiting on suhteliselt kõrge,» ütles Ligi BNS-ile.

«Siiski on erinevad riskid tõsiasi ning ettevõtte investeerimistegevust tuleb muuta konservatiivsemaks. Lähiaegadel investeeringud ka vähenevad ja juba tehtutest on oodata tulu. Tulemus sõltub oluliselt ka õlitööstuse tehniliste probleemide lahendamisest,» lisas rahandusminister.

Reitinguagentuur Moody's Investors Service langetas teisipäeval Eesti Energia krediidireitingut tasemelt Baa1 tasemele Baa2, samas jättes selle väljavaate stabiilseks. Põhjustena tõi agentuur välja Baltikumi ja Skandinaavia elektrivõrkude integreerumise, põlevkivist energiatootmise võimaliku kallinemise CO2-kvootide hinnatõusu korral, põlevkiviõli tootmisse tehtud investeeringute kõrge riski taseme ja ettevõtte suure võlakoormuse.

Valitsus viis mullu märtsi lõpul Eesti Energia majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisalast rahandusministeeriumi valitsemisalasse, et vältida Eleringi ja Eesti Energia juhtimist sama ministeeriumi poolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles