PwC ennustab majanduskasvu kõikidele Euroopa Liidu riikidele

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

PwC uue aasta esimene maailmamajanduse ekspressülevaade lubab positiivset majanduskasvu kõigile Euroopa Liidu riikidele. Maailmamajanduse kasvuks prognoosib PwC tänavu 3,5 ja Eurotsooni omaks 0,8 protsenti.

PwC ennustuse kohaselt kujuneb maailmamajanduse kasvuks 2014. aastal 3,5 protsenti ning esmakordselt pärast 2010. aastat ületab arenenud riikide osakaal kasvus rohkem kui 40 protsenti.

Maailmamajanduse kasvu veab endiselt Hiina oma hinnangulise 7,5-protsendise aastakasvuga, ent ka märkimisväärselt suurema majandusega USA ennustatav 2,7-protsendine kasv peaks globaalset kasvu üsna jõuliselt mõjutama. Eurotsoonile ennustab PwC 0,8 protsendilist kasvu, sealhulgas Saksamaale 1,4, Prantsusmaale 0,7 ja Itaaliale 0,4 protsenti.

Riskide poolelt toob PwC uue aasta majandusprognoos välja võimaliku kütusehindade tõusu. Naftabarreli oletatav 20-dollarilise kallinemise negatiivne mõju vähendaks maailma majanduse kasvu -0,2 protsendi võrra.

Uuringut kommenteerinud PwC ärikonsultatsioonide teenuseliini juht Teet Tender ütles, et Eurotsoonile prognoositav 0,8-protsendine majanduskasv on küll tagasihoidlik, ent siiski rohkem kui eelneval kolmel aastal. «On heaks märgiks, et kasv on taas jõudmas ka nn perifeeriariikidesse nagu Kreeka ja Portugal, ent sellegipoolest tuleb arvestada, et tegu on kõigest prognoosiga. Näiteks peetakse Euroopa majanduse halvenemise tõenäosuseks 25 protsenti, mis pole sugugi marginaalne suurus,» ütles Tender.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles