Kolmandas kvartalis ehitusmahud kasvasid

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusmahud kolmandas kvartalis kasvasid.
Ehitusmahud kolmandas kvartalis kasvasid. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Statistikaameti teatel ehitasid Eesti ehitusettevõtted 2013. aasta kolmandas kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes Eestis ja välisriikides kokku neli protsenti rohkem.

Kolmandas kvartalis ehitati omal jõul 697 miljoni euro eest, sellest hooneid 380 miljoni ja rajatisi 317 miljoni euro eest.

2012. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes suurenes hoonete ehitamine neli protsenti ja rajatiste ehitamine viis protsenti.

Ehitusmahtude kasv kohalikul ehitusturul tulenes põhiliselt hoonete uusehituse elavnemisest, mida toetas ka taristuobjektide ehitus. Hoonete remondi- ja rekonstrueerimistööd jäid eelmise aasta tasemele.

Aasta esimesel poolel langustrendil liikunud välisriikides ehitamine pöördus kolmandas kvartalis väikesele tõusule. Välisriikides tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht suurenes 2012. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes kaks protsenti.

Kasv tulenes põhiliselt hooneehitustöödest. Välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus kogu ehitusmahus oli 2013. aasta kolmandas kvartalis kaheksa protsenti.

Ehitisregistri andmetel lubati 2013. aasta kolmandaskvartalis kasutusse 436 uut eluruumi, see on 50 eluruumi rohkem kui mullu kolmandas kvartalis. Ligi pool valminud eluruumidest asus ühepere-, kahepere või ridaelamus.

Enim valmis uusi eluruume Tallinna lähiümbruse valdades. Nõudlus uutele hea asukohaga kvaliteetsetele elamispindadele püsib. 2013. aasta kolmandas kvartalis väljastati ehitusluba 784 eluruumi ehitamiseks, mida on ligi neljandiku võrra rohkem kui mullu kolmandas kvartalis. Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Kasutusse lubati 223 mitteelamut kasuliku pinnaga 176 500 ruutmeetrit. Enim lisandus uut lao- ja põllumajandushoonete pinda.

2012. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles