Pankrotiettevõtted kasutavad teiste raha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Krediidiinfo uuringust selgus, et kui varem läksid pankrotti põhiliselt suure pangavõlaga ettevõtted, siis eelmisel aastal olid peamisteks kahjukannatajateks koostööpartnerid ja hankijad.


Lühi- ja pikaajaliste pangalaenude kogusumma oli mullu pnakrotistunud ettevõtetel 1,7 miljardit krooni, maksuvõlad 133 miljonit krooni.

Krediidiiinfo uuringujuhi Anne-Ly Otsa sõnul on näha, et pangad enam rakustes ettevõtetele raha juurde ei andnud ja seda tuli mujalt leida ehk siis kasutada teiste ettevõtete vahendeid.

Pankrotistunud ettevõtetel oli varaga tagatud vaid 5 protsenti nõuetest, mis tähendab, et võlausaldajail pole rohkem lootust raha tagasi saada.

Enamusel pankrotiga lõpetanud äriühinguil oli pikaajaline maksuvõlg ja väga madal likviidsus. Nende kahjum ulatus kolmandikuni käibest.

Otsa sõnul väheneb raskustesse sattunud ettevõtetel kõigepealt müük, siis kaob osa töökohti ja lõpuks läheb hingusele kogu ettevõte. Pankrotiprotsess kestvus on olenevalt ettevõtte suurusest üks kuni viis aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles