Estlink 1 lisab elektriturule võimsust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estlink 1 kaabli merre laskmine.
Estlink 1 kaabli merre laskmine. Foto: AFP / Scanpix

Põhjamaade elektribörs Nord Pool Spot teatas eile, et kaks suurimat Estlink 1 alalisvoolukaabli omanikku, Eesti Energia ja Latvenergo, annavad elektrituru kasutusse suure osa neile kuuluvast kaablivõimsusest.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimäe sõnul annab see samm tugeva signaali elektrituru käivitumisest Baltimaades ning selle edasisest integreerimisest Põhjamaade elektriturgudega.

«Kui esialgu olid arutelud, et kaablist antakse turu käsutusse 50 MW, siis tänane teade ületab kõik ootused. Neljapäeval tehtav lõplik otsus ühe kaabliomaniku poolt võib turule antavat võimsust veelgi suurendada ja see tõstab Põhjamaade kauplejate huvi Estlink hinnapiirkonna vastu, samuti Balti riikide ja kolmandate riikide kauplejate huvi Põhjala turule müümise vastu,» selgitas Veskimägi.

Ta lisas, et nüüd astume ühe pika sammu EstLink 2 investeerimisotsuse tegemisele lähemale, sest lisavõimsuse andmine elavdab turgu ja näitab turu avamise plusse.

Veskimägi sõnul loob elektrituru kasutusse antud kaablivõimsus soodsa pinnase kauplejate arvu suurenemisele, tihedamale konkurentsile, õigemale hinnale ja seeläbi turukoha likviidsuse kasvamisele, mis on omakorda eelduseks läbipaistva hinna
kujunemisel. Kõik see suurendab usaldust elektrituru ja selle toimimise vastu.

Veskimägi sõnul jätkavad põhivõrguettevõtted Elering ja Fingrid mõlemad läbirääkimisi kaabliomanikega rendilepingute allkirjastamiseks veel sel nädalal. Rendilepingus sätestatakse õigused ja kohustused nii Estlink 1 kaabli võimsust rentinud omanikele kui Eleringile ja Fingridile. Selles sätestatud põhimõtted on saanud heakskiidu nii Eesti kui ka Soome tururegulaatorite poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles