EVEA: iseenda tööandjaks hakkamist tuleb toetada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaas.
Marina Kaas. Foto: Peeter Langovits

Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) on pöördunud riigikogu ja valitsuse poole oma ettepanekutega, kuidas kiirendada uute töökohtade loomist ja soodustada ettevõtlusega alustamist.


EVEA president Marina Kaas nentis, et ettepanekud on lihtsad ja osa neist on ühel või teisel kujul juba ka kõne all olnud, kuid kõik need toetavad ettevõtjaid kui riigi toimimise alustalasid.



EVEA peab oluliseks kaotada töötasudelt ja FIEde ettevõtlustulult makstava sotsiaalmaksu alampiir ning kehtestada kord, millega sotsiaalmaksu makstakse proportsionaalselt saadud töötasu või ettevõtlustuluga.

Praegu kehtiv miinimumpalgaga võrdne arvestuse alampiir pärsib lihtsate ning osalise tööajaga töökohtade loomist, eriti riigi äärealadel. Samas looks see võimaluse säilitada töökohti, viies töötajad üle osalise tööajaga tööle.

Alampiiri kaotamine oleks ühtlasi heaks signaaliks riigi usaldusest oma kodanike ja ettevõtjate vastu ning toetaks ausa maksumaksmise mentaliteeti. «Usume, et tänu sellisele muudatusele loodud või ka legaliseeritud töökohad toovad riigile rohkem maksutulu, kui muudatusega kaasnev hüpoteetiline maksude alalaekumine,» lausus Kaas.

Teiseks soovib EVEA kehtestada sotsiaalmaksu ülempiiri, et kergendada ettevõtjate poolt kvaliteetsete, nii-öelda tarkade töökohtade loomist. EVEA ei soovi nimetada ühtegi konkreetset piirmäära, kuid leiab, et seda peab tingimata arutama ettevõtjate esindusorganisatsioonidega.

Lisaks tuleks viivitamatult kaotada FIEde avansilise sotsiaalmaksu tasumise kohustus, võrdsustades füüsilisest isikust ettevõtjad teiste ettevõtjatega ja väärtustades sel moel iseenda tööandjaks hakkamist.

Kiires korras tuleks vastu võtta äriseadustiku muudatused, mis võimaldavad eraisikutel luua sümboolse osakapitaliga piiratud vastutusega äriühinguid. Selline regulatsioon on juba jõustunud näiteks Saksamaal, Belgias, Bulgaarias ja Lätis ning on kooskõlas Euroopa Liidu ettevõtluspoliitikaga.

Kõnealune muudatus lahendab põhimõtteliselt ka teised FIEdega seotud probleemid, tehes nende ülemineku osaühinguks lihtsaks ja mõistlikuks. See aitaks eeskätt ettevõtjapotentsiaaliga töötuid, noori ja koduperenaisi ja vähendaks nende survet sotsiaaltoetuste süsteemile.

«Soovime siinkohal märkida, et tekkinud olukorda tööturul ei paranda vaid ühe nimetatud meetme realiseerimine, vaid vaja on terviklikku lahendust. Tänane Eesti vajab nii odavaid kui ka kalleid töökohti,» sõnas Kaas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles