Börsifirmad kaotasid raha ja töötajaid

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Börsiettevõtetel jäi seljataha keeruline aasta.
Börsiettevõtetel jäi seljataha keeruline aasta. Foto: Graafika: Margit Randmäe

LHV panga analüüsiosakonna juhi Erki Kerti kinnitusel polnud mitmed Eesti börsifirmad eelmise aasta kiireks käibelanguseks valmis ja kukkusid suurde kahjumisse.

2009. aasta kujunes nii Eesti ettevõtetele kui majandusele tervikuna keeruliseks. Kõige valusamalt väljendub see töötute hulgas, mis eri hinnangutel on paisunud 120 000 – 130 000 inimeseni. Oma panuse sellesse andsid mullu ka kohalikud börsifirmad.



Kasvuaastatel meeletu kiirusega laienenud Olympic Entertainment Group oli sunnitud töötajaskonda vähendama koguni 872 inimese võrra. Ehitusfirma Nordecon Internationali aruandest selgub aga, et töösuhe lõpetati 620 inimesega. Nende arvude kõrval tunduvad Norma ja Merko aastased kaotused (vastavalt 302 ja 262 inimest) isegi tagasihoidlikud.



Olympic oli sunnitud sulgema üle 40 kasiino, kusjuures Ukrainas tuli ettevõttel tegevus sootuks lõpetada. Tallinna Kaubamaja kontsern pani aga oktoobris punkti oma Selverite tööle Lätis.



Ootavad taastumist


LHV panga analüüsi valdkonna juht Erki Kert tõdes, et 2009. aastat iseloomustas Tallinna börsiettevõtete puhul eelkõige kulude kokkutõmbamine ja keskendumine põhitegevuse tulemuslikkusele. Aasta alguse väga kiireks käibelanguseks ei olnud mitmed firmad valmis ja langesid suurde kahjumisse.



Siiski suudeti aja jooksul muutunud keskkonnaga kohaneda ja põhitegevuse tulem paranes aasta vältel märgatavalt. LHV hinnangul näitas mullu parimaid tulemusi Tallinna Vesi, mis saavutas nii käibe kui ka kasumi kasvu.



Samuti üllatas Norma, mis jõudis aasta kokkuvõttes koguni kasumisse, ning ka ehitusettevõtted pidasid kriisile oodatust paremini vastu.



Suuremad kannatajad olid aga Tallinna Kaubamaja, Baltika ja Olympic Entertainment Group.


«Neljanda kvartali tulemusi iseloomustab ka bilansside korrastamine. Seega pidid valusa löögi vastu võtma nii Tallinna Kaubamaja, Olympic Entertainment Group, Nordecon International kui ka Merko Ehitus, kes kõik näitasid viimases kvartalis kahjumeid just varade allahindluse tõttu,» sõnas Kert.



Ka Swedbanki analüütik Pavel Lupandin tõdes, et mitmed börsifirmad näitasid viimases kvartalis varade allahindamisi ja mahakandmisi. Põhjuseks on soov alustada 2010. aastat puhtalt bilansilehelt ja hakata häid tulemusi näitama.



Alanud aastal ongi analüütikud börsiettevõtete finantstulemuste suhtes valdavalt optimistlikult meelestatud. «Usume, et enamik probleeme jäi 2009. aastasse,» nentis Kert.


Tema sõnul on ettevõtted tegevust märkimisväärselt kokku tõmmanud ning ellu viidud muudatused efektiivsuse saavutamiseks hakkavad tulemustes kajastuma.



«Ootame tugevat taastumist majanduses aasta teises pooles, mis peaks positiivset mõju avaldama ka ettevõtetele,» lausus Kert. «Kuna kulud on suudetud madalaks viia, hakkavad müügitulu taastumise puhul ka kasumid kiiresti kasvama.»



Võitjad ja kaotajad


LHV näeb häid võimalusi eelkõige Olympicul ja Tallinna Kaubamajal. Samuti peaks majanduse taastumisest võitma Tallink, kellele aasta kokkuvõttes prognoositakse kasumisse jõudmist.



«Keerulise aja jätkumist ootame ehitussektorile, mis peab hakkama saama langevate ehitusmahtude tingimustes,» lisas Kert. «Kuid siiski seisavad nii Nordecon kui Merko piisavalt kindlatel alustel ning elavad keerulise aja üle.»



Riskid on ka Baltika ja Arco Vara kohal – nende laenukoormus on suur ja põhitegevus pole kasumisse jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles