Estlink 2 merekaabli ehitamine sai raamleppe

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estlinki merekaabli avamisel.
Estlinki merekaabli avamisel. Foto: Peeter Langovits

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ja Fingrid Oyj juhatuse esimees Jukka Ruusunen sõlmisid täna Tallinnas merekaabli Estlink 2 ehitamiseks raamleppe.

Lepe loob Veskimägi sõnul elektrituru eduka käivitumise korral Eestis eelduse 300 miljoni euro suuruse investeerimisotsuse tegemiseks ning 650MW võimsuse lisandumiseks Eesti ja Soome vahele, mis parandaks oluliselt nii Eesti kui teiste Baltimaade elektrienergia varustuskindlust.

«Estlink2 kaabli ehitamine on Baltimaade varustuskindluse ja kogu regiooni Põhjalaga sidumise seisukohalt esmatähtis. See osutub võimalikuks ainult juhul, kui 1. aprillist osaliselt avatav elektriturg rakendub edukalt. Avanev turg võimaldab täiendavate ühenduste rajamise. Igal tunnil toimivast konkurentsiturust oleme just Estlink2 kaugusel,» rääkis Veskimägi.

Veskimägi sõnul loob sõlmitav raamleping selge aluse edasisele ühistegevusele Fingridiga eesmärgiga anda 2014 aasta algusest kaabel töösse. Koostöö Fingridiga on andnud palju positiivset Eleringi arengule. Just Fingridi ja Eleringi koostöö on võti ühtse Balti- ja Põhjamaade elektrituru tekkimisel,» lisas ta.

Fingridi juhatuse esimehe Jukka Ruusuneni hinnangul on Estlink 2 oluliseks sammuks loomak ühtset Baltimere regiooni elektrivõrku. See annaks eelise kogu regioonile elektrivarustuse tõstmisel ning veelgi tõhusama elektrituru. Võrk on Ruusuneni hinnangul ka vajalik selleks, et ühendada Baltimere keskkonna parandamiseks seatud eesmärgid Baltimere äärsete riikide koostöös.

650 MW võimsusega Estlink II rajamine võimaldaks koos Estlink I merekaabliga tõsta ühendusvõimsus Eesti ja Soome vahel kuni 1000 MW-ni. Võrdluseks, Eesti tipukoormus elektritarbimisel sel talvel küündis 28. jaanuari õhtul kell 19.45-19.50 läbi aegade rekordilise 1587 megavati tasemeni.

Täna sõlmitud raamlepingus määratletakse ära kahepoolsed tegevused kuni 2010. aasta sügiseni. Euroopa Liit on kavandanud Estlink 2 projekti toetuseks eraldada 100 miljonit eurot. Praegu on lõppjärgus keskkonnamõjude ekspertiis. Jaanuari lõpus laekus kahe konverteralajaama ning kaabli hanke kvalifikatsioonivooru 7 taotlust.

Elering on energia ülekandega tegelev ja elektrisüsteemi töökindlust tagav ettevõte, mis ühendab terviklikuks energiasüsteemiks Eesti suuremad elektrijaamad, jaotusvõrgud ja suurtarbijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles