Kinnisvaraturg 2010: efektiivsus ja ökonoomsus

, YIT Ehituse Lääne-Eesti piirkonna kinnisvarajuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Mitmed arendajad alustavad tänavu uute projektidega. Konkurentsieelis on finantsiliselt tugevamatel arendajatel, kes ei sõltu pankade laenurahast, kirjutab YIT Ehituse Lääne- Eesti piirkonna kinnisvarajuht Argo Karuse kinnisvara erilehes Kodu ja Kinnisvara.



Kohalikud pangad pole endiselt huvitatud arendusprojektide finantseerimisest ja seetõttu jäävad paljud projektid ootama paremaid aegu.



Finantsiliselt sõltumatumad arendajad kasutavad ära veel püsivaid soodsaid ehitushindu ja see väljendub ka korterite müügihindades.



Hinnatase uutes arendustes ei ületa 20 000 krooni ruutmeetri kohta, mis loomulikult sõltub ka projekti unikaalsusest ja asukohast.



Turgu hakatakse testima väiksemate arendusprojektidega, kuigi 2010. aasta jääb uute arendusprojektide suhtes siiski suhteliselt tagasihoidlikuks.



Ehitama hakatakse tavalisi korterelamuid, kus märksõnadeks on efektiivsus ja ökonoomsus.


Mitmed arendajad on endiselt raskustes ja paljud lõpetavad pankrotiga. Tugevamatel on võimalus osta soodsalt maad ja ka poolikuid projekte, mida tuleviku arendusprojektides kasutada.



Oluliseks muutub müügiperioodi pikkus. Kliendid on ettevaatlikumad ja ostuotsus sünnib pikema perioodi jooksul.



Usume, et inimesed on rohkem kalkuleerima hakanud ega osta enam ruutmeetreid, vaid korteri terviklahendust. Enam ei julgeta ka korterit või maja tundmatu taustaga arendaja käest osta.



Väga suurt rolli müügile avaldavad laenutingimused ja pankade poliitika. Euro kasutuselevõtu ootus 2011. aastal tekitab inimestes soovi oma vabu vahendeid investeerida. Suureneb välismaalastest ostjate arv, kelle silmis usaldus Eesti suhtes kasvab ja nad julgevad siia rohkem investeerida.



Eelmisel aastal suutsime eesmärgid täita ja korterite laoseis sai viidud miinimumini. 2009. aastal tegelesime ka uute projektide ettevalmistamisega. Selle kinnituseks alustame 2010. aastal korterelamu uute arendusprojektidega Tallinnas ja Pärnus. Samuti on meil valmidus alustada veel kahe projektiga Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles