Koppel: energiahindade trend on üles

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Koppel
Peeter Koppel Foto: Mihkel Maripuu

Viimase 15 kuu rekordilise enam kui 83 dollari tasemele jõudnud toornafta hind liigub ka edaspidi üles, prognoosib SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.


Nafta hinnatõusu taga võib väga lühiajalises perspektiivis näha külma ilma, kuid veidigi pikema vaate puhul hakkab taas mõju avaldama see, mis hinna üle-eelmisel aastal kõrgustesse viis - nimelt arenevate riikide tugev majanduskasv, rääkis Koppel. Tema sõnul võib see nõudluse juba sel aastal 2008. aastaga samale tasemele viia. Toonasel suvel kerkis toornafta barreli hind 145,29 dollarini.

Teise olulise faktorina tõi Koppel välja inflatsioonihirmu kasvu. «Keskpankade ja riikide stimulatsioonipoliitikad ja rahapakkumise kasvatamine võivad esile kutsuda 1970ndatele sarnase inflatsioonipuhangu, mis kasvatab huvi toormete kui ostujõudu säilitada aitava investeeringu vastu,» lausus Koppel. Lisaks tõmbab inflatsioonihirm toormetesse ka hulgaliselt spekulatiivset raha.

Koppeli sõnu tuleb ka meenutada, et nafta järsud hinnalangused on enamasti prelüüdiks järskudele tõusudele. Nimelt külmutatakse langeva hinna kontekstis hulgaliselt projekte, mille taaskäivitamine ei ole kerge, kiire ega odav. Piltlikult öeldes lastakse osa «torusid rooste minna» ning lastakse hulgaliselt spetsialiste lahti. Hinnatõusu puhul tuleb need torud aga «välja vahetada» ning spetsialistid võtta tööle juba oluliselt kõrgema palgaga kui see, mille pealt neil minna lasti.

Uute ressursside otsimise eelarveid kärbiti Koppeli sõnul finantskriisi kontekstis 90 miljardi dollari võrra. Lisaks on Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni OPECisse mitte kuuluvate naftatootjate riikide puhul tootmismahud langemas ning neil ei ole ka uut ressurssi ette näidata.

«Seega energiahindade trend pikemas perspektiivis on minu hinnangul üles,» lausus Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles