Briti pangandusjuht pragas valitsusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Royal Bank of Scotlandi hoone Londonis. Panga direktorid lubasid lahkuda, kui Briti valitsus neil investeerimispankuritele 26 miljardi krooni mahus boonuseid maksta ei luba.
Royal Bank of Scotlandi hoone Londonis. Panga direktorid lubasid lahkuda, kui Briti valitsus neil investeerimispankuritele 26 miljardi krooni mahus boonuseid maksta ei luba. Foto: AP / Scanpix

Briti panganduse eestkõneleja ütles, et valitsus on panku, pankureid ja boonuseid rünnates käitunud täiesti vastutustundetult ning näidanud oma emotsionaalsete sammudega üles ilmselget rumalust.


Briti Pannganduse Assotsiatsiooni (BBA) tegevjuht Angela Knight mõistis eriti teravalt hukka rahandusministri Alistair Darlingi 50-protsendilise boonuste kasumimaksu.

Oma uusaastaläkituses kirjutab ta ühingu liikmetele: «Pangandusega on Suurbritannias otseselt ja kaudselt seotud kümned, ilmselt isegi sajad tuhanded töökohad - mis toovad maksurahana sisse miljardeid naelu.»
«Paljuski on see nüüd ohtu sattunud. Otsustajad soovivad seda ilmselt ignoreerida. Või mis veel hullem, ei taha seda lihtsalt uskuda.»

Oma vihapurskega väljendab Knight pankuritesse kogunenud frustratsiooni valitsuse peale, kes on täiesti veendunud, et vaid käesoleva majandusaasta lõpuni ehk siis aprillini kehtiv maks ei kahjusta pikemas perspektiivis Londoni kui finantskeskuse mainet.

BBA, mida juhatab HSBC president Stephen Green, on pankurite seas langenud kriitika alla selle eest, et nad ei ole panku regulaatorite turmtule all piisavalt tarmukalt kaitsnud. Enamik on ühel meelel, et Suurbritannias on regulaatorid tegutsenud karmimalt ja kiiremini, kui kusagil mujal maailmas.

Knighti kiri näib olevat kantud eesmärgist hoida pangad ja nende probleemid 2010. aastal jätkuvalt poliitikute huviorbiidis.

Tema väitel võib asi lõppeda sellega, et praegune valitsus surmab Briti panganduse täpselt samal viisil, nagu varasemad valitsused tootva tööstuse suurelt jaolt hingusele saatsid.

«Suurbritannia on ajalooliselt ehitanud üles võimsaid töösturharusid, tootes terast, laevu ja masinaid. Ning ühtlasi oleme kuulsad selle poolest, kuidas meil sellest kõigest ilma õnnestub jääda - ebaõiglase maksustamise, liigse reguleerimise ja ebapiisava investeerimise tõttu. Ning selle tõttu, et me takistame nende rahvusvahelist konkurentsivõimet,» kirjutas ta.

Samal ajal sekkus Briti boonustesaagasse ka USA pank Northern Trust, hoiatades, et pangatöötajad võivad hakata Londonist lahkuma. Panga president ja tegevjuht Rick Waddell ütles Financial Timesile: «Nagu me näeme, ongi mitmed maad - nagu näiteks Šveits - oma käed pankurite järele kutsuvalt välja sirutanud.»


Copyright

The Financial Times Limited 2009.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles