Kaas: Tallinna müügimaks on halvasti ettevalmistatud eksperiment

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaas.
Marina Kaas. Foto: Peeter Langovits

EVEA (väikeste ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsiooni) presidendi Marina Kaasi sõnul on Tallinna linnavõimude plaan võtta taaskasutusse juba kord 90-ndate keskel läbikukkunud müügimaks üks halvasti ettevalmistatud eksperiment.


«Sagedane eksperimenteerimine maksupoliitikas on väga kaheldava väärtusega tegevus,» lausus Kaas. Ta lisas, et Eesti maksupoliitika stabiilsus, mis oli seni meie põhiliseks müügiargumendiks välisinvestorite silmis, on viimasel ajal nagunii juba löögi alla sattunud.

Käibemaksu ja kütuseaktsiisi järsud muudatused selle aasta jaanuaris ja juulis on EVEA juhi hinnangul tõsiselt kahjustanud ettevõtjate usaldust riigi vastu. Nii
suvised maksutõusud kui ka hiljutised Tallinna linna poolt väljakäidud müügimaksu kehtestamise plaanid tähendavad tema sõnul selgelt lisakulusid ja kahanevat kasumit ettevõtjatele.

«Jätkuva langeva nõudluse ja langevate hindade tingimustes ei ole paljudes valdkondades võimalik lõpptarbijale hinda tõsta ja nii maksab maksutõusu kinni ainult ettevõtja,» lausus Kaas. Ta lisas, et mööda ei saa minna ka sotsiaalmaksu kõrge alampiiri kehtestamisest, mis sisuliselt lõpetas osaajalise töökoormusega töökohtade loomise ja on eriti valulik FIEdele.

EVEA avalduse alusel algatas õiguskantsler menetluse ülikiire käibemaksu tõstmise suhtes ja tunnistas selle põhiseadusevastaseks. «Tahaksime väga loota, et nii sotsiaalpartnerid kui seadusandja on sellest midagi õppinud,» lausus Kaas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles