CO2 kaubandus võib valla päästa uue finantskiisi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ScanPix

CO2 kaubandus võib valla päästa uue finantskriisi ning see tuleks asendada emissioonide otsese maksustamisega, ütles 77 riigi keskkonnaühenduste võrgustik Friends of The Earth.


Eelmisel nädalal avaldatud aruandes väidab Friends of The Earth, et CO2 kaubanduse süsteem ei põhine niivõrd heitelubade ostul ja müügil suurte saastajate vahel, vaid seda õõnestavad spekulandid, rajades lubadel põhinevaid keerulisi finantsinstrumente. Jõukad riigid aga kasutavad CO2 kaubandust suitsukattena, et hoida kõrvale oma lubadustest aidata arenevatel riikidel tulla toime kliimamuutusega, vahendas businessgreen.com.

«CO2 kaubandus kukub emissioonide vähendamisel haledalt läbi, samas lubab see spekulantidel tänu kliimakriisile rikastuda,» ütles üks aruande autoreid Sarah-Jane Clifton.

Euroopa Liidu süsinikukaubanduse skeem ETS on aruande kohaselt puudulik. Valitsused on öelnud, et ETSi poolt tagatav CO2 hind kannustab investeeringuid madala CO2 emissiooniga tehnoloogiatesse nagu tuule- ja tuumaenergia, tehes need kuluefektiivsemaks kui kivisüsi või gaas. Ekspertide sõnul aga peab CO2 hind jõudma vahemikku 50-80 eurot tonni kohta, et viia madala emissiooniga tehnoloogiate laialdase omaksvõtuni. Eelmisel nädalal avaldatud andmete kohaselt on CO2 hind ETS süsteemis alla 40 euro.

ETSi toetajad ütlevad, et see muutub tõhusamaks, kui CO2 kvoote vähendatakse nõutud tasemele.

Friends of the Earth hinnangul tuleks aga lihtsustada lähenemist CO2 emissioonide reguleerimisele, arendades kaubanduse otsese CO2 maksuga ning investeerides uutesse tehnoloogiatesse.

«Surudes peale üleilmselt CO2 turgu osana üleilmsest leppest kliimamuutusega toime tulemiseks, riskitakse kahekordse needuse - nii finants- kui keskkonnakatastroofiga,» hoiatas Clifton.

Aruande kohaselt oli peamiselt Euroopas asuva CO2 lubade ja krediidi kaubanduse maht 2008. aastal 126 miljardit dollarit ning ennustatakse, et see tõuseb 2020. aastaks 3,1 triljoni dollarini, kui rajatakse üleilmne CO2 turg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles