EVEA: riigikogu peab oma viga tunnistama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kraas koos Urmas Reitelmanni ja Mart Laariga.
Kersti Kraas koos Urmas Reitelmanni ja Mart Laariga. Foto: Peeter Langovits

EVEA tegevjuht Kersti Kraas ütles, et ettevõtjad ootavad riigikogult eelkõige tunnistamist, et käibemaksu rutaka tõstmise näol oli tegu praagiga, sest see aitaks taastada kõikumalöönud usaldust seadusandja vastu.

Esialgu riigikogu arutusele antud seaduseelnõus, mis üritas tehtud viga parandada, oli Kraasi sõnul igal juhul veel palju praaki. Näiteks oli seal sees 31. september, millist kuupäeva ei eksisteeri. «Oluline on, et seadusetegija tunnistaks, et tegi kas kiirustades või lohakusest vea, sest see annab kindlust, et tulevikus selliseid asju ei juhtu,» lausus ta.

Kraasi sõnul on eriti tähtis, et rahandusministeerium töötaks välja mehhanismi riigihangete ja eurotoetustega seotud kulutuste tõusu kompenseerimiseks. «Need on kohad, kus pole õhku sees ja kõik on lepingutega paika pandud,» selgitas ta.

«Tõsiselt loodan, et nad jõuavad õige lahenduseni, sest see, et septembri lõpuni võib vana hinda kasutada, ei anna küll midagi,» ütles Kraas.

Ettevõtjad pole oma kahjusid kokku löönud, kuid need ulatuvad miljonitesse. Suurtel poekettidel on need suuremad, väikestel kauplustel väiksemad. Kuna hindade muutmiseks oli vaid kaks tööpäeva, pidid paljud inimesed ületunde tegema.

Välismaistel kaubakettidel, mille IT-süsteeme juhitakse mujalt, tekkis probleeme arvutiprogrammidega. Osal kaubal olid etiketid mitmes keeles valmis trükitud ja neil hinna muutmine polnud nii lihtne. Mitmesuguste blankettide müüjad pidid valmiskauba kahjumisse kandma, sest sinna oli 18 protsenti juba peale trükitud ja neid ei saanud edasi müüa.

Erinevaid näiteid liig kiire käibemaksu tõstmise negatiivsest mõjust on EVEA-l teisigi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles