EVEA kogub maksumuudatusega kannatada saanud ettevõtete andmeid

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käibemaksu tõstmine tõi ettevõtetele kaasa lisakulutusi.
Käibemaksu tõstmine tõi ettevõtetele kaasa lisakulutusi. Foto: Corbis / Scanpix

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon on asunud koguma andmeid firmade kohta, kelle majandustegevus õiguskantsleri hinnangul ebaseadusliku käibemaksu tõusu tõttu kannatas.

«EVEA hindab kõrgelt õiguskantsleri tööd  ning põhjalikku analüüsi, mis menetluse ajal läbi viidi. Tõdeme, et juhul, kui riigikogu oleks riigi 2009. aasta teise lisaeelarve vastuvõtmisel lähtunud  mõistlikkuse printsiibist ja oleks plaanitud käibemaksutõusu kirjutanud sisse juba lisaeelarvega seonduva seaduse eelnõusse, oleks tänaseks tekkinud keeruline juriidiline olukord tulemata jäänud,» teatas assotsiatsioon.

«Oluliseks faktoriks on ikkagi minimaalselt mõistlik aeg maksuseaduse muudatuse jõustamiseks. EVEA jälgib tähelepanelikult tekkinud olukorda ja ootab riigikogult juriidiliselt pädevat ning olukorda arvestavat konstruktiivset otsust.»

«Käibemaksuseaduse muudatusettepanekute eesmärgiks on parandada Eesti riigieelarve ja valitsuse finantspositsiooni. Kahjuks peame tõdema, et seadusemuudatuse kiire rakendamine on tekitanud paljudele ettevõtjatele finantskulusid ning kasumi vähenemist.»

EVEA on asunud koguma informatsiooni nendelt ettevõtetelt, kelle majandustegevus sai olulisel määral kannatada seoses lisakulutuste tegemisega, et 1. juulist üle minna  20-protsendilise määraga käibemaksustamisele.

«Ootame edaspidiseks seadusandja head tahet koostööks ettevõtlusorganisatsioonidega, et üheskoos ära hoida taoliste ettevõtlust piiravate olukordade tekkimine,» lisas ühendus tänases avalduses.

EVEA pöördus 19. juunil õiguskantsleri poole, et küsida tema arvamust, kas riigikogu otsus käibemaksumäära muudatuste rakendamise kohta kuue tööpäevase etteteatamisega on põhiseadusvastane ja ettevõtjatele ebamõistlikult koormav.

Õiguskantsler alustas EVEA kirja põhjal menetlust ning täna avaldas ta riigikogule saadetud otsuses ettepaneku viia riigi 2009. aasta teine lisaeelarve selles osas kooskõlla põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles