Ansip ei välista pensionide maksustamist

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Varem väga kategooriliselt pensionide kärpimise vastu sõna võtnud peaminister Andrus Ansip ei välistanud täna ideed hakata pensionidelt võtma ravikindlustusmaksu, kuid lisas samas, et seda plaani pole valitsuses arutatud ja ta eelistaks muid kärpevõimalusi.

Riigi 2010. aasta eelarve vaidluste käigus on Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) koalitsioonis kerkinud üles idee hakata pensionidelt võtma ravikindlustusmaksu. Riik praegu pensionidelt maksu ei võta ning ravikindlustusmaksu rakendamine tähendaks seda, et pensionärid hakkaksid pensioni saama 13 protsendi võrra vähem.

«Me ei ole valitsuses seda küsimust arutanud,» ütles Ansip täna Postimees.ee`le. «Ma ei välista seda võimalust, kuid see teema pole meil veel läbi töötatud, läbi analüüsitud.»

Ansip lisas siiski hiljem, et ta ei pea õigeks pensionide vähendamist otse ega ka kaudselt ehk pensione maksustades.

Peaminister lausus, et ta ei pea pensionide maksustamist küsimuseks, mis valitsusliidul tuleks esmajärjekorras ära lahendada. Tema sõnul on palju pakilisemateks küsimusteks näiteks sotsiaaltoetuste efektiivsus ehk, et need oleksid vajadusepõhised ning eurotoetused, mille kasutamist tuleks kiirendada ja hõlbustada.

«Praegu me uue rahandusministriga oleme oluliselt lihtsustanud eurotoetuste bürokraatlikku asjaajamist ning sealt tulevad miljardid kroonid,» märkis Ansip. «Pensionide poole kiikamine pole mitte väga konstruktiivne ja terve.»

Peaminister märkis, et kui minna kergekäeliselt pensionide kallale, siis jääksid kõik struktuursed reformid tegemata. «Me oleme oluliselt efektiivsust suurendanud mitmes valdkonnas ja ma arvan, et sellega peaks edasi minema,» sõnas ta.

Ansipi sõnul ei meeldi talle, et pärast seda, kui valitsusliit on hakkama saanud järjekordse negatiivse lisaeelarvega, genereeritakse järjest uusi ideid, et kust veel ja veel kärpida saaks.

«Iga kärpega jahutatakse tegelikult veelgi maha juba piisavalt jahtunud majandust,» lisas ta. «Minu meelest on Eesti rahvas küllalt suure pingutuse juba teinud, et valitsussektori tasakaal paraneks ning inimesed on valitsuse tänu ära teeninud.»

Aastas maksab riik pensione umbes 20 miljardit krooni ning pensionidelt ravikindlustusmaksu võtmine parandaks riigi eelarvepositsiooni ligi 2,6 miljardi krooni võrra.

Pensionide kärpimist on valitsusliidus peamiselt ajanud IRL ning pensionide kallale minekut soosib ka IRLi esimees Mart Laar.

Seni on Reformierakond sellele vastu seisnud, kuid Postimees.ee andmetel on ka oravapartei selles küsimuses lõhki - peaminister Ansip pensione puudutada ei tahaks, kuid tal on partei sees mõjukaid oponente, kes praeguses raskes majandusseisus peavad õigeks ka pensionide kallale minekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles