Miks Nokia aktsia tegi eile suure ralli, aga Microsofti aktsia kukkus?

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsofti tegevjuht Steve Ballmer (vasakul) ja Nokia nõukogu esimees ning ajutine tegevjuht Risto Siilasmaa (paremal) eile Espoos toimunud pressikonverentsil.
Microsofti tegevjuht Steve Ballmer (vasakul) ja Nokia nõukogu esimees ning ajutine tegevjuht Risto Siilasmaa (paremal) eile Espoos toimunud pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Eilsele uudisele, et Nokia müüb oma mobiiliäri tarkvarafirmale Microsoft, reageeris Nokia aktsia hind börsipäeva lõpuks marulise tõusuga ühe euro ja ühe sendi võrra ehk 34 protsenti 3,97 euroni.

Aktsia kauplemismaht oli eile Helsingi börsil 427 miljonit aktsiat, mis oli mitukümmend korda tavapärasest kauplemismahust suurem.

Microsofti aktsia hind reageeris eile 4,5-protsendilise langusega 31,88 dollarini.

Microsofti aktsia hinnalangus oli üsna loogiline. Kui üks ettevõte võtab üle teise, siis tavaliselt ülevõetava ettevõtte aktsia tõuseb ja ülevõtja aktsia langeb. Kui arvestada Microsofti bilansis olevat raha, 61 miljardit dollarit, siis Nokia mobiiliüksuse eest makstavad seitse miljardit dollarit on võrdlemisi väike summa, mis aktsia hinda niipalju mõjutada ei tohiks.

Üsna suure hinnalanguse põhjuseks on ka see, et investorid ei usu Steve Ballmeri sõnu, kes eile pressikonverentsil kinnitas, et Nokia ülevõtmisega suudavad nad ellu oma visiooni sellest, mida nad suudavad klientidele pakkuda.

Asi on aga selles, et üks asi on tarkvarakompanii ning riistvarakompanii on hoopis midagi muud.
«Ma ei ole päris kindel, et nad hakkavad tegema paremaid telefone kui senise alliansina,» ütles ajalehele The Wall Street Journal analüüsikeskuse ABI Research mobiilitööstuse analüütik Michael Morgan.

Miks Nokia aktsia uudisele nii tormiliselt reageeris, on mõnevõrra keerulisem selgitada. Kõigepealt tuleb öelda, et uus Nokia on täiesti teistsugune ettevõte kui see, mida senini teadsime. Kui viimased 20 aastat oli Nokia peamiselt mobiilifirma, siis nüüdsest saab sellest peamiselt võrguseadmete tootja, kelle peamisteks konkurentideks on Rootsi Ericsson ja Hiina telekommunikatsiooniseadmete tootja Huawei.

Kuna tegemist on nüüd täiesti teise ettevõttega, siis võtab analüütikutel ettevõtte õiglase väärtuse hindamine aega. Nokia aktsia järsu hinnatõusu üheks põhjuseks on asjaolu, et mobiiliüksus põletas raha 600 miljonit eurot kvartalis. Selle asemel saadakse Microsoftilt peaaegu 5,5 miljardit.

Ühe vähestest analüütikutest, kes jõudsid Nokia muutustele reageerida oli Deutsche Bank, kes soovitavad aktsiat osta. Varem oli analüütikute soovitus aktsiat müüa.

Üheks suure hinnatõusu põhjuseks on ilmselt ka nn lühikeste positsioonide, millega panustatakse väärtpaberi langusele, sulgemine. Kui aktsia hind hakkas kiiresti tõusma, pidid langusele panustanud investoreid (lühikeseks müük on laenatud väärtpaberite müük lootuses need hiljem odavama hinnaga tagasi osta) aktsiaid ostma, mis võimendas hinnatõusu veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles