Krediidiinfo: hilinemine majandusaasta aruandega vähendab krediidi saamise võimalusi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger hoiab ettevõtete aruannetel silma peal.
Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger hoiab ettevõtete aruannetel silma peal. Foto: AFP / Scanpix

Aastaaruande esitamisega viivitavatel ettevõtetel on Krediidiinfo sunnitud alandama reitingut, halb reiting vähendab aga ettevõtte krediidisaamise võimalusi.


Tänaseks on äriregistrile 2008. majandusaasta aruande esitanud ligi 14 000 ettevõtet ehk seitsmendik oodatavast mahust. Enamiku ettevõtete aruannete esitamistähtaeg on 30. juuni.



Seoses kiiresti muutuvate majandusoludega muutub krediidirisk vananenud andmete korral määramatuks. Krediidiinfo kogemus näitab, et majandustulemuste avaldamisega kipuvad hilinema just kehvemas seisus ettevõtted, kus nõrkade tulemuste varjamiseks venitatakse andmete avalikustamisega.



Krediidiinfo reiting on igale Eesti ettevõttele antav unikaalne komplekshinnang, mis ennustab ettevõtte pankrotistumist ja maksejõuetuse tekkimise tõenäosust. Reiting määratakse tähtsamate majandus- ja finantsnäitajate ning suhtarvude põhjal. Lisaks võetakse arvesse äritegevust puudutav info, tegevusvaldkonna baasnäitajad ning maksekäitumine, sh ettevõtte juhatusse kuuluvate isikute võlakäitumine.



Krediidiinfo reitingut kasutavad paljud ettevõtted (näiteks telekommunikatsioon, pangad, liisingud jt) limiitide ja krediiditingimuste määramiseks.



Krediidiinfo AS on rahvusvaheline krediidiinformatsiooni koguja, töötleja ja vahendaja, mille põhiülesandeks on ettevõtete finantsriskide maandamine. Krediidiinfo kuulub maailma suurima infoteenuste pakkuja Experian Group ettevõtete hulka, mis tegutseb enam kui 38 riigis üle maailma ning annab tööd 15 500 inimesele.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles