Analüütikud ootavad SKT korrigeerimist paari protsendipunkti võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Analüütikud prognoosivad, et esimese kvartali majanduskasvu korrigeeritakse suuremaks.
Analüütikud prognoosivad, et esimese kvartali majanduskasvu korrigeeritakse suuremaks. Foto: SCANPIX

Statistikaameti esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) ühe protsendi, suuremate pankade analüütikud ootavad kasvunumbri korrigeerimist paar protsendipunkti ülespoole.

SEB panga majandusanalüütiku Ruta Arumäe hinnangul võib esimese kvartali SKT number olla pisut üles korrigeeritud – 1,3-1,5 protsendile.

«Kogemus näitab, et korrigeeritud numbrid eriti esialgsest ei erine, kuid esimese kvartali majanduse tagasikukkumine oli üllatavalt suur,» kommenteeris Arumäe BNS-ile.

LHV majandusanalüütiku Heido Vitsuri arvates statistikaamet korrigeerib esimese kvartali SKT-d võrreldes esialgsega 0,1-0,2 protsendipunkti ülespoole ehk see saab olema 1,1 -1,2 protsenti.

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina hinnangul peaks esimese kvartali SKT aastane kasv tulema kiirhinnanguga avaldatust veidi kõrgem, kuid arvatavasti jääb see 1,5 protsendi piirkonda.

«Kuigi tootja- ja ehitushindade kasv on tasapisi kiirenenud, liiguvad tarbijahinnad ning ekspordi- ja impordihinnad vastupidises suunas. Seetõttu tundub kiirhinnangus esitatud esimese kvartali kogumajanduse hinnakasv liiga kiire või eelmise aasta neljanda kvartali oma liiga väike,» kommenteeris Mertsina. «Deflaatori kasvu muutus mõjutab aga otseselt SKT reaalkasvu.»

Majandusanalüütik Maris Lauri hinnangul jääb tulemus tõenäoliselt esialgse hinnangu lähedusse ehk siis ühe protsendi suuruse aastase kasvu juurde.

«Suhteliselt kehva tulemuse taga on kaks olulisemat põhjust. Esiteks suhteliselt kehv eksport, mille on põhjustanud majandusprobleemid Euroopas ja aeglustuv majanduskasv mujal maailmas,» märkis Lauri.

«Teiseks ehitusmahtude vähenemine peale süsinikukvootide toel tehtud renoveerimiste lõppu,» lisas ta.

Mullu neljandas kvartalis kasvas SKT 2011. aasta sama kvartaliga võrreldes 3,7 protsenti.

Suurimaks majanduskasvu eestvedajaks oli statistikaameti teatel esimeses kvartalis info ja side, kaubanduse ning töötleva tööstuse tegevusala lisandväärtuse kasv. Kaubanduse lisandväärtuse suurenemist toetas jaemüügi kasv.

Statistikaamet avaldab korrigeeritud SKT numbri järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles