Makse laekus aprillis lisaeelarve graafiku järgi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Aprilli lõpuks oli maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse maksutulu laekunud 18,8 miljardit krooni, mis on 28,3 protsenti eelarves planeeritust ja millega püsime esialgu lisaeelarve graafikus.


Aprillis tasuti makse 4,9 miljardit krooni. Eelmise aasta nelja esimese kuuga laekus riigieelarvesse 20,9 miljardit krooni ehk 28,5 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest.



Aprilli lõpu seisuga on maksude kogulaekumine lisaeelarve graafikus, kuid võrreldes eelmise kuuga on positsioon halvenenud. Arvestades rahandusministeeriumi kevadist majandusprognoosi ning tööturu arenguid, võib eeldada maksulaekumiste vähenemist teisel poolaastal.



Sotsiaalmaksu oli aprilli lõpu seisuga tasutud 2,3 miljardit krooni. Nelja kuuga on tasutud 9,7 miljardit krooni ehk 31,7 protsenti eelarves planeeritust. Järgnevatel kuudel on tulenevalt tööturu olukorra jätkuvast halvenemisest oodata sotsiaalmaksu alalaekumist võrreldes eelarves planeerituga.



Füüsilise isiku tulumaksu tagastused ületasid ka aprilli lõpuks tasutud tulumaksu, mistõttu on tasumiste saldo 918,5 miljoni krooni ulatuses negatiivne. Tulumaksutagastused ulatuvad aprilli lõpuks 2,5 miljardi kroonini, millest aprillis tagastati 292,2 miljonit krooni. Aprilli alguseks maksu- ja tolliametile elektrooniliselt esitatud deklaratsioonide põhjal kuulub kokku tagastamisele 2,6 miljardi krooni ulatuses füüsilise isiku tulumaksu.

Juriidilise isiku tulumaksu tasuti aprilli lõpuks 857,3 miljonit krooni, mis moodustab 25,7 protsenti eelarves planeeritust. Aprillis tasuti juriidilise isiku tulumaksu 172,1 miljonit krooni, mis on oodatust mõnevõrra vähem.

Käibemaksu tasuti nelja esimese kuuga 5,8 miljardit krooni, mis moodustab 30,1 protsenti eelarves kavandatust. Aprillis tasuti sellest 1,5 miljardit krooni, mis jääb ootustele mõnevõrra alla. Nelja kuu võrdluses on käibemaksu kuised laekumised olnud võrdlemisi stabiilsed, kuid eratarbimise jätkuva vähenemise taustal ei ole välistatud laekumiste vähenemine järgnevatel kuudel.

Võrreldes möödunud aasta aprilliga on aktsiisilaekumised kasvanud, kuid see tuleneb möödunud aasta alguses toimunud aktsiismäärade tõusule eelnenud varude soetamisest 2007. aasta lõpus ning sellega kaasnenud tavapäratult madalast võrdlusbaasist alates veebruarist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles