Euroopa noored: kõrgharidus on töö leidmisel tõsine miinus

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgharidusega noortel on raske tööd leida kogu Euroopas.
Kõrgharidusega noortel on raske tööd leida kogu Euroopas. Foto: SCANPIX

Kõrgharidusega noorte tööleidmise probleem ei ole midagi Eestile ainuomast, sellega seisvad silmitsi  kõik Euroopa riigid, selgub erinevate riikide noorte kogemustest. Tööpuudus on pannud noored ja haritud inimesed tundma end kasutuna ja röövinud lootuse.

Veebilehel Debating Europe  avatud arutelus räägivad erinevate riikide noored oma kogemustest. Näiteks tõdeb ligi 60-protsendilise noorte tööpuudusega Hispaanias tööd otsiv Javier, et ei suutnud tööd leida ning otsustas õpinguid jätkata. Nüüd seisab ta aga silmitsi tõsiasjaga, et on tööandjate jaoks liiga haritud. «Käisin kaks päeva tagasi tööintervjuul ning mulle öeldi, et mu CV on hirmutav ja ma tean liiga palju,» kirjutab ta, lisades, et haridusega või mitte, aga omadega ummikus ollakse ikka ning lootust ei ole.

Magistrikraadiga Caroline kirjutab, et ka kogemused ei tee olukorda lihtsamaks. Nimelt on tütarlaps töötanud kolm korda tasuta internina lootuses niimoodi oma erialal ehk avalikus halduses tööd leida. Paraku tulutult ning ta otsustas leida tööd muudelt aladel. Paraku on ta sealt saanud vaid selliseid vastuseid: ülekvalifitseeritud, liiga suurte ambitsioonidega ning puudub selle ala kogemus. «Olen alati kõvasti töötanud, õppinud, hankinud õppimise kõrvalt erinevaid kogemusi ja pidanud ennast kompetentseks, aga nüüd ma tunnen end kasutu, ebakompetentse ja eksinuna,» kirjeldab ta. «See kriis ei ole minult röövinud mitte ainult sobiva töö, vaid ka eesmärgid ja võimaluse end arendada,» lisas ta.

Debating Europe on loodud selleks, et inimestel oleks võimalik Euroopa liidritega oma mõtteid vahetada. Paraku noorte tööpuudusele seal lahendust pakkuda ei osata. Nii märgib Euroopa Parlamendi saadik Santiago Fisas Ayxela vastuseks Javieri probleemitõstatusele, et olukord on tõesti tõsine ning noore inimese jaoks on tõepoolest frustreeriv, kui pärast aeganõudvaid õpinguid ja ettevalmistust selgub, et tööd ei ole üldse või ei vasta see noorte ootustele ja ettevalmistusele. «Aga ma soovitan Javieril olla enesekindel. Oleme Euroopa kriisiga väga raskes seisus, seda eriti Hispaanias, aga ma tõesti usun, et Euroopa riikide valitsused ja Euroopa Komisjon langevad õiged otsused,» lausus ta.

Sarnase sõnumiga esines ka Luksemburgi haridusminister Mady Delaux-Stehres. «Julgustan noori inimesi mitte lootust kaotama. Need, kellel ei ole üldse mingit kvalifikatsiooni on palju raskemas olukorras,» lausus ta.

Eurostati näitajad kinnitavad, et haridusel on töö leidmisel positiivne roll. Nii kulub algharidusega inimestel töö leidmiseks keskmiselt 9,8 kuud, enam kui keskharidusega inimesel aga 5,1 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles