Savisaar: täiendav majanduse kukkumine on katastroof

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna juhi ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul on täiendav majandus kukkumine Eesti Panga prognoosi ulatuses Eesti jaoks mitte enam kriis, vaid lausa katastroof. «Kui laev on juba vett pilgeni täis, siis iga täiendav piisk võib selle uputada,» ütles ta.


«Kus on Ansipi päästeplaan, või nüüd tuleks juba öelda kriisiplaan? Kas Ansip ja tema kaaskond annab endale aru, et kui nii edasi läheb, siis 2010. aasta alguses vaatab meile vastu hoopis teistsugune Eesti, võrreldes sellega, mida senimaani oleme tundnud?» küsis Savisaar.

Tema hinnangul hakkab meie majanduslik olukord sarnanema Eesti NSV olukorraga, mida vanemad inimesed veel mäletavad.

Keskerakonna juht tuletab meelde, et meil on täna suurusjärgus 60 000 registreeritud töötut. Kui meid tabab prognoositud kukkumine, siis aasta lõpuks on meil täiendavalt 60 000 - 70 000 töötut ja 2010. aasta alguseks on silmapiiril juba 150 000 töötuga armee. Ta küsis, milline on Ansipi plaan töötute rakendamiseks, koondamiste peatamiseks.

«Uus töölepinguseadus on ju õli, kui mitte bensiini, tulle valamine - see suurendab probleemi. Ansip tahab ka töötute hüvitisi igal viisil kärpida ja ega tal suurt muud võimalust olegi, sest tema majandamise korral on Eesti varsti pankrotis ja polegi enam raha töötutele maksta,» kommenteeris Savisaar.

Ta lisas, et Eesti Panga tänased numbrid näitavad, et riigieelarvet peaks veel kärpima 8-10 miljardit krooni. Kusagil on aga tema sõnul piir, millest edasi ei saa elu riigis enam normaalselt jätkuda ja järgmine 8 miljardi krooni suurune kärbe selle piiri kindlasti ületab.

Euroga liitumine on Savisaare sõnul loosungiks, millega on viimasel ajal kõik valitsuse lollused kinni mätsitud. «Kahtlemata on euro majandusele vajalik, kuid kui euro saamise nimel eelnevalt kogu majandus hävitatakse, siis ei ole ju enam eurot kusagil käibele lasta,» nentis ta.

Savisaare hinnangul ei täida rahandusministeerium oma rolli. Ministeeriumi kevadine majandusprognoos nägi ette majanduse 8,5-protsendilist langust, riskistsenaariumi korral 10 protsenti, mis jääb tunduvalt alla täna avalikustatud keskpanga prognoosile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles