Swedbank: tarbijahindade kasvu mõjutas välismaine hinnasurve

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank Investeerimisfondide juht Kristjan Tamla.
Swedbank Investeerimisfondide juht Kristjan Tamla. Foto: Toomas Huik

Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla sõnul mõjutasid tarbijahindade kasvu eelmisel aastal peamiselt välismaised hinnasurved - aasta alguses kallines rahvusvahelistel turgudel kütus ning suvekuudel tegid järsu hüppe toiduainete hinnad. Lisaks mõjutas imporditavate kaupade hinnakasvu terve aasta esimese poole nõrgenenud euro vahetuskurss.

Edaspidi on Tamla hinnangul oodata välismaiste hinnasurvete järk-järgulist taandumist.

Rahvusvahelistel kütuseturgudel on nõudlus ja pakkumine täna suhteliselt hästi tasakaalus ning uut suurt kütusehindade hüpet pole hetkel oodata. Samuti on viimastel kuudel aset leidnud euro vahetuskursi kallinemine.

Sisemaised hinnasurved on seevastu aga Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja hinnangul tänavusel aastal suurenemas. Lisaks elektrienergia kallinemisele, mis peaks hinnataset tõstma ca ühe protsendi võrra, on aasta jooksul kerkimas ka tubaka ning alkoholi aktsiisimäärad. Ei saa ka välistada, et palgakasvu ja tootlikkuse vahekord nihkub rohkem inflatsioonisurveid suurendavas suunas. Kokkuvõttes peaks 2013.a keskmine tarbijahindade kasv jääma siiski madalamaks kui eelmisel aastal, kuid see hakkab selgemalt esile tulema aasta teisel poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles