Fedi tippametnikud: halvim aeg majanduses võib läbi olla

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Kohn.
Donald Kohn. Foto: AP / Scanpix

USA keskpanga Föderaalreservi (Fed) tippametnikud kinnitasid laupäeval, et majanduslanguse halvimad ajad on tänu keskpanga pretsedenditutele abimeetmetele tõenäoliselt möödas, kuid langusest taastumine saab olema vaevaline.


Fedi asejuht Donald Kohn ning New Yorgi üksuse juht William Dudley kinnitasid, et keskpanga meetmed aitavad majandust turgutada, kirjutab Yahoo News. 

Valitsuse majandusnõunik Paul Volcer ütles, et majanduslanguse numbrid peaksid hakkama vähenema, kuid kiiret taastumist ei ole põhjust loota.

Alates finantskriisi algusest 2007.aastal on Fed keskset intressimäära langetanud 5,25 protsendilt 0,25 protsendile. Lisaks on keskpank välja töötanud erinevaid abipakette krediiditurgude turgutamiseks ning alustanud lisaks pankadele laenuandmist ka teistele sektoritele.

Abipaketid on paisutanud keskpanga bilansi enam kui 2 triljoni dollarini, kuid Kohn ja Dudley tõrjusid kahtlusi nagu võiks see inflatsioonile hoogu juurde anda, kinnitades, et pangal on küllalt hoobasid, millega vajadusel raha sissevoolu vähendada.

«Keegi meist ei ole näinud sellist majandusaktiivsuse langust nagu eelmise aasta lõpus,» tõdes Volcer.
Analüütikud arvavad, et eelmise aasta neljanda kvartali, mil USA SKT vähenes 6,3 protsenti ning selle aasta esimese kolme kuu jooksul läbis riigi majandus selle kriisi madalpunkti.

Kohn toonitas, et praegune majanduslangus on üleilmne ning nõuab globaalset lähenemist ning ajad, mil majandus sai tugineda ainult siseriiklikule tarbimisele, on läbi.

Ta lisas, et kuigi USA majandus langeb juba kuuendat kvartalit järjest, oleks olukord ilma keskpanga turgutusmeetmeteta veelgi hullem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles