Merkel lendab Moskvasse Putinit noomima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkel ja Putin selle aasta juunis Berliinis kohtumas.
Merkel ja Putin selle aasta juunis Berliinis kohtumas. Foto: Reuters/ScanPix

Täna Moskvat väisav Angela Merkel rõhutab Vladimir Putinile Saksamaa muret kodanikuühiskonna mahasurumise märkide pärast Venemaal.

Kohtumisele seatud toon väljendab traditsiooniliselt lähedaste Saksa-Vene suhete teravat jahenemist.

Kantsler on teele asudes relvastatud Bundestagi poolt kinnitatud laiapõhjalise resolutsiooniga, milles Saksamaa väljendab ärevust ja pahameelt poliitiliste arengute pärast Venemaal alates Putini tagasipöördumisest Kremlisse.

Kuigi parlamendi avaldus ei ole kantsleri jaoks siduv, toob see välja terve rea hiljuti Venemaal vastuvõetud seadusi ja haldusakte, mis «kriminaliseerivad» kriitika, piiravad normaalset demokraatlikku tegevust ning ähvardavad välismaalastega koostööd tegevaid Vene organisatsioone drastiliste trahvide ja karistustega.

Avaldus võeti läinud nädalal vastu kõikide Merkeli paremtsentrisliku koalitsiooni parteide poolt, liitusid ka opositsioonilised rohelised.

Vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid keeldusid hääletamast.

Kõrge Saksa valitsusametnik kinnitas eile, et kuigi Merkel ei võta endale ülesandeks esitada resolutsiooni tervikuna, tõstatab ta Vene presidendiga kohtudes mitmed selles sisalduvad punktid (mida on ühtekokku 17).

Sammu taustaks on Saksa ja Vene valitsuste avalik ja üha ägenev vaidlus Andreas Schockenhoffi rolli üle, kes on Merkeli Kristlike Demokraatide välisasjade eestkõneleja Bundestagis ning esindab valitsust ametlikult suhetes Venemaaga.

Schockenhoff ründas hiljuti teravas toonis viisi, kuidas Putin «ähvardab ja hirmutab» oma režiimi kriitikuid.

Seepäeale süüdistas Vene välisministeerium Schockenhoffi  laimus ning andis teada, et ta ei ole vastuvõetav isik vahendamaks kahe valitsuse suhteid.

Schockenhoff, kes osaleb tänasel kohtumisel Moskvas ligi 200 Vene ja Saksa kodanikuühiskonna ja valitsustegelast kaasava «Peterburi dialoogi» esindajana, on jäänud kindlalt oma seisukohtade juurde.

Vastu on võetud «ridamisi õigusakte... mis on sarnased selle poolest, et üritavad halvata ja välistada igasuguseid kriitilisi väljaütlemisi kodanikuühiskonna poolt,» ütles ta Financial Timesile. «Nad ei soovi, et inimesed oleksid kaasatud.»

Kolmapäeval jäeti Schockenhoff, kellele oli määratud kokkusaamine duumaliikmetega, Vene parlamendi ukse taha. Moskvas valitseb tema sõnutsi «usaldamatuse ja hirmu atmosfäär». «Kõike, mis tuleb välismaalt, nähakse kui agentide tegevust Vene huvide vastu. See on väga imelik atmosfäär,» ütles ta.

Merkeli ametlik pressiesindaja Steffen Seibert ütles, et Saksa valitsus valib oma esindajad ise. «Objektiivne kriitika ei ole alati laim,» ütles ta.

Schockenhoff ütles: «See on minu jaoks väga julgustav, et kantsleri büroo väärtustab minu osalemist kodanikuühiskonna asjades. Avatud ühiskonna eelduseks on kriitiline avalik debatt.»

Merkelit saadab visiidil suur äriliidrite ja valitsusametnike delegatsioon, nende hulgas kaheksa valitsuse ministrit – rõhutamaks riikide vahelisi majandussuhteid.

Avalikkuse ees toonitab Merkel eeldatavasti partnerluse tähtsust ja strateegilisust. Eravestlustes on ta Putini suhtes ilmselt palju kriitilisem kui varem ja tõstab üles kodanikuühiskonna pärssimise teema.

Vene presidendi pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnutsi kavatseb Putin oma teguviisi jõuliselt õigustada.

«Me teame, et Saksamaal kasutatakse praegu kõrgendatud Venemaa-vastast retoorikat,» ütles Peskov «Me oleme teadlikud, et Bundestag eeldab Merkelilt inimõigusi ja demokraatiat puututavate küsimuste tõstatamist Putiniga.»

«Nagu alati, selgitab president Putin üksikasjalikult kõike, mis on jäänud ebaselgeks, ning esitab ka omapoolseid küsimusi,» ütles Peskov.

Ta pani Saksamaal tekkinud kriitilise hoiaku lähenevate üldvalimiste arvele ja leidis, et poliitikud üritavad lihtsalt oma profiili parandada. Kuna kahepoolse kaubavahetuse maht on 87 miljardit dollarit, on olemas piisav «õhupuhver» tagamaks suhete stabiilsust, lisas Peskov.

Schockenhoff nõustub, et «suur äri jätkub, kuna see on meie mõlema huvides». Aga ta hoiatas, et «väike- ja keskettevõtete jaoks läheb äri ajamine üha raskemaks».

«Korruptsioon on süsteemne. Ma ei näe mingisugust tõelist poliitilist initsiatiivi selle vastu võidelda. Peamine põhjus on poliitilise konkurentsi puudumine.»

Ta kutsus Berliini üles toetama «uue kõrgesti haritud noortest koosneva keskklassi teket» Venemaal, kes võiksid mõjutada poliitilist elu riigis. «Me peaksime neid julgustama. Neil on väga vaja kontakte välismaalastega,» ütles Schockenhoff .

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles