Peeter Koppel: arenenud riikide elanike palk peab kahanema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel ennustas Rimi jaekaubanduse konverentsil arenenud riikides elavate inimeste peatset sissetulekute langust, kuna tekkinud võlakriisist ei ole võimalik muud moodi välja tulla.

Koppeli hinnangul on maailm jõudnud olukorda, kus suure võlakoorma, kõrge palgataseme ja vananeva elanikkonnaga arenenud riikides majanduskasvu taastada on väga raske ning on jõutud ühe ajastu lõppu.

«Kui vaadata palgatasemeid, siis on selge, et kasv saab põhiliselt tulla arenevatest riikidest. See paraku tähendab, et ühtlustumine peab toimuma arenenud riikide palkade langemise arvel,» selgitas Koppel.

Ta ennustas, et kui praegu on OECD riikide elanike keskmine päevapalk 135 dollarit, siis 2020 aastaks peaks see olema 100 ja 2025. aastaks isegi 60 dollarit. «See ei pruugi tähendada reaalset palganumbri vähenemist. See näitab pigem ostujõudu ehk kui palju selle raha eest võrreldes tänasega tarbida saab,» rääkis Koppel.

Ta lisas, et uus majanduskasv saab tulla kas muutusest demograafilistes protsessides või tootlikkuse kasvust, paraku on seni näha, et arenenud maailm ei suuda hetkel kummagi osas midagi kiiret ette võtta. «Isegi kui täna tehtaks kõik õigesti, oleks strukturaalsete reformide mõju tunda alles aastate pärast,» hindas Koppel.

«Kui tulla jaekaubanduse juurde, siis pikemas perspektiivis tasub vaadata, kuidas käitub tarbija, kes tunnetab elustandardi langust,» selgitas Koppel. «Uuringud näitavad, et kõigepealt loobutakse restoranis käikudest, kuid hambapastat ja huulepulka ostetakse ikkagi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles