Lõuna-Korea taasalustas Iraani nafta sisseostmist

Kalev Aasmäe
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta rafineerimistehas.
Nafta rafineerimistehas. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea alustas uuesti Iraani toornafta sissevedu pärast juulit, mil see Teherani vastuolulise tuumaprogrammi suhtes kehtestatud lääneriikide sanktsioonide tõttu katkestati, selgus reedel avaldatud raportist.

SK Innovation Co. rafineerimisharu SK Energy võttis sel nädalal vastu Iraani tankeri kahe miljoni barreli naftaga, ütles firma esindaja äriteadaannete vahendajale Dow Jones Newswires.

Veel üks rafineerija, Hyundai Oilbank, ootab samuti kahte miljonit barrelit hiljem sel kuul, ütles firma veel üks tundmatuks jääda soovinud ametnik.

Mõlemad rafineerijad peatasid saadetiste vastuvõtu pärast 1. juulit, mil Euroopa riikide sanktsioonid peatasid ligipääsu Iraanist tulevate saadetiste kindlustusele.

Tarned taastusid, kui Teheran tegi ettepaneku saadetisi ise kindlustada.

Lõuna-Korea ostis mullu Iraanilt sisse 9,4 protsenti imporditavast naftast. Selle aasta alguses hakati tarneid oluliselt vähendama seoses USA sanktsioonidega Teheranile.

Lõuna-Korea on Ühendriikide lähedane liitlane, mille territooriumil paikneb 28 500 USA sõdurit, kelle eesmärgiks on nurjata igasugune rünnak Põhja-Koreast.

Iraan on Lõuna-Korea suuruselt kolmas kaubavahetusturg Lähis-Idas. Teheran hoiatas juunis, et asub ümber hindama seniseid suhteid Souliga, kui viimane peatab nafta sisseostu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles