Lambakasvatajad vaatavad lääne poole

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambad.
Lambad. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Et mitte Eesti lihakombinaatidele hingehinda maksta, otsivad lambakasvatajad võimalusi villakandjad lääne poole müüa.

Võrumaa lambakasvataja Ants Schmidti sõnul on Euroopas lambaliha kallis, Eestis aga odav, näiteks kui läänes on kuni aastase talle liha kilohind 200-300 krooni, siis Eestis saab kasvataja parimal juhul saab kilost 100 krooni, tavaliselt 50-60 krooni, kirjutab Võrumaa Teataja.

Peale madala hinna takistab liha realiseerimist kombinaatide kehtestatud kõrge tapahind, aga kui kasvatajal puudub nõuetekohane tapapunkt, ei saa ta ka tapatõendit ning selleta ei tohi ükski pood kodus tapetud looma liha vastu võtta.

«Kaks aastat tagasi viisime lambad Valga kombinaati, kus tuli ühe lamba tapmise eest 300 krooni maksta. Sellise hinnaga jääb kasvataja kahjumisse,» tõi mees näite.

Juba mitu aastat mõtleb pererahvas lammaste Saksamaale saatmisele ja Schmidti sõnul on Valga- ja Saaremaa lambakasvatajad sellega algust teinud.

Ta näeb vaimusilmas, et juba tuleva aasta sügisel aetakse ka tema talu õues autokasti 300-400 poolesajakilost talle ja sõidutatakse Saksamaale, kus on talleliha järele suurem nõudlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles