Kingitused koormavad mehi, aga rõõmustavad naisi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Värske uurimuse kohaselt on naistel kingitusi meeldivam vastu võtta kui meestel - naised suudavad kingitustest siirast rõõmu tunda, samal ajal kui mehed tunnevad kohe, et on kinkijale midagi võlgu.


Üle üheksa aasta positiivseid emotsioone uurinud George Masoni ülikooli psühholoog väidab, et õnneks on vaja kolme asja: sisukaid suhteid, käesolevas hetkes elamist ning tänulikkust, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Oma viimastes uurimustes keskendus Kashdan just tänulikkusele, uurides, kuidas inimesed kingitustele reageerivad, kirjutas Live Science.

Kashdani uurimuse kohaselt on kingitused meestele koormaks, naistele aga lihtsalt asjadeks, mis teevad head meelt. Mehed näevad tema sõnul kinke kui kohustusi ning tänu kui võlga, naiste jaoks on kingituste vastuvõtmine loomulik ning ei tekita ebameeldivaid emotsioone ja südametunnistuse piinu.

Teadlase sõnul võib sugudevaheline erinevus tulla ka sellest, et naised naudivad ise kingituste tegemist rohkem, seega ei tundu hüpoteetilise tänuvõla maksmine neile nii koormav. Tasub aga siiski meeles pidada, et sugudevahelisi erinevusi analüüsivad uurimused teevad enamasti suuri üldistusi, seega ei tasu imestada, kui lugeja ise kirjeldatud stereotüüpide alla ei mahu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles