Veskimägi: hind ei ole elektrituru avanemise kõige suurem risk

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Foto: Peeter Langovits

Elektrituru avamisel ei ole kõige suurem risk mitte hind, vaid olukord, kus väiketarbijatele pole avatud turul teisi elektripakkujaid peale senise domineeriva müüja, tõdeb Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Elering usub, et tarbija jaoks odavaim võimalus tagada pikaajaline elektrivarustuskindlus on hästi toimiv energiaturg. Elektrituru avamine on sisuliselt viimane suurem samm üleminekul reguleeritud turukorralduselt avatud turumajandusele, lausus Veskimägi, kelle sõnul on vajalik elektrituru muutumine tootjate turust tarbijate turuks.

«Turg peab soodustama elektri tootmist võimalikult paljudest energiaallikatest, eri tootjate poolt, võimalikult odavalt ja säästlikult,» lausus ta.

Uutele turule sisenejatele peab barjäär Veskimägi sõnul olema võimalikult madal, et praegust suurt turukontsentreeritust vahendada ja soodustada konkurentsituru teket. Sellel eesmärgil on Eleringi, turuosaliste ja riigiasutuste koostöös loodud andmeladu, mis peaks võimaldama nii tarbijatel kui ka müüjatel efektiivselt turul tegutseda.

Veskimägi  lausus, et reguleeritud turg on loonud petliku illusiooni odavast elektrist Eestis. «Makstes suletud turul elektri eest ligikaudu 30 eurot megavatt-tunni kohta, ei taju enamik meist, kui suured on elektritootmise kaudsed kulud, mida me kõik kanname,» lausus Veskimägi. Turg tagab tema sõnul õiglase hinna, mis võib olla kõrgem või madalam praegusest suletud turu hinnast. «See on vajalik, et investeeritaks elektrijaamadesse katmaks tuleviku elektrinõudlust,» ütles ta.

Tarbijatele, kes aasta alguseks, kui turg avaneb, ise mingil põhjusel müüjat valinud ei ole, tagab elektri tema võrgufirma üldteenusena. «Elektrita ei jaa keegi! Turu avamisel ei ole kõige suurem risk mitte hind, vaid olukord, kus väiketarbijatele pole avatud turul teisi elektripakkujaid peale senise domineeriva müüja».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles