Jaapani äriseminar: Eesti meditsiini- ja taastuvenergiaettevõtted on väga oodatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaenergia vastane protest Jaapanis
Tuumaenergia vastane protest Jaapanis Foto: SCANPIX

Jaapani saatkonnas korraldatud äriseminarilt jäi kõlama mõte, et ärisuhted võiksid olla märksa tihedamad. Ennekõike tunneb Jaapan huvi tervishoiu ja taastuvenergia vastu.

Mured Jaapani ühiskonnas on samasugused nagu Euroopas, ühiskond vananeb ja kiiret kasvu lähiaastatel oodata ei ole. Ometi on tegemist ühe maailma suurema ja jõukama majandusega. Jaapani väliskaubandusorganisatsiooni (JETRO) Londoni kontori juht Jun Arima sõnutsi pakub ka vananev ühiskond häid ärivõimalusi: Jaapan on maailmas suuruselt teine ravimiturg ja suuruselt kolmas meditsiiniseadmete turg.

Selle valdkonna ettevõtetest osales seminaril Asper Biotec, kes müüb geeniteste ning kellel on Jaapanis mõned kontaktid ülikoolide seas. Lisaks Jaapanile vaatab ettevõte ringi ka näiteks Indias.

Pärast tuumakatastroofi on Jaapan ka üha enam huvitatud taastuvenergiast. Suurem osa tuumaenergia tootmisest on riigis lõpetatud. Protestidele vaatamata hakkas suvel tööle kaks reaktorit Kansais, et vältida elektrikatkestusi. Energia vallas tegutsejatest oli Jaapaniga tutvust tulnud tegema VKG Oil. Ettevõtte müügijuhi Leonid Palubise sõnul on juba Jaapanis müügitööga alustanud, kuid alati võiks seda rohkem olla.

Eesti ettevõtetele võiks huvi pakkuda ka maksusoodustused, mida pakutakse neile, kes osalevad tsunamis kannatada saanud Kirde-Jaapani ülesehitustöödes. Näiteks Fukushimas on maksusoodustused meditsiini- ja Ibarakis tööstusettevõtetele.

Selleks, et välisfirmasid Jaapanisse meelitada, pakub JETRO infot Jaapani turgude ja tööstuste kohta, üürib kontoripinda, annab maksunõu ja toetab näitustel osalemist. JETRO Varssavi kontori juhi Go Shimuta sõnul pole Eesti ettevõtted seni kuigi usinalt nõu ja abi saamiseks nende poole pöördunud. Kuigi lätlaste ja leedukatega võrreldes on kontakte rohkem.

Enamasti püüavad firmad nõu saada EASi Jaapani esindaja Kosaku Yamaguchi käest, kellel ekspordiga tegelemiseks pahatihti aega napib. Sealse kontori töö pearõhk investeeringutel ja turismi edendamisel ning kõik muu tuleb selle kõrvalt. «Meie personal on üsna väike, ehk siis ainult mina,» selgitas Yamaguchi.

Lisaks sellele on Jaapan huvitatud ka rohemajandusest ja säästlikust ehitamisest ning just palkmajade müüjad on seni Jaapanis kõige edukamad olnud. Puit moodustab koguni 61 protsenti Eesti ekspordist riiki.

Ka Margus Vihman Krimeltest rõhutas ennast tutvustades, et tegutsevad Jaapani suunal juba aastaid ning kõik nende pakutavad majad on energiasäästlikud ja maavärinakindlad.

Ja kuigi Eesti turg on Jaapani ettevõtete jaoks pisike, võiksid sealsed ettevõtted tunda huvi Eesti kui esimese maandumiskoha vastu. Umbes nii lähenes Eestile ka Mitsubishi, kes elektriautod saastekvootide vastu vahetas.

Mitsubishi keskkonna ja infrastruktuuri äriarendusgrupi asejuht Satoko Otani möönis, et ega autode müük pole kõige paremini läinud. Samas lootis ta, et kui laadimispunktid valmis on, lähevad ka autod paremini kaubaks. Ja kui elektriauto osutub Eestis edulooks, võiks edasi minna Põhjamaid vallutama.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Poola asepresident Toshiya Kominami sõnul võiksid nende poole pöörduda Eesti ettevõtted, kes tahavad Jaapanis kanda kinnitada. Jaapani ettevõtetest oli kohal veel Hitachi ja Makita esindajad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles