Eesti Energia: konkurendid tahavad meie arvel suuremaid toetusi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Elektrijaamade hakkpuiduladu.
Narva Elektrijaamade hakkpuiduladu. Foto: Liis Treimann

Eesti Energia strateegiajuht Jaanus Arukaevu kirjutas ettevõtte blogis, et konkurendid püüavad avalikkust mõjutada, et saada suuremaid toetusi rohelisele elektrile Narva Elektrijaamade arvelt.

«Eesti Energia konkurendid on olnud huvitatud sellest, et Eesti meedias peetav diskussioon taastuvelektri tootmisest Narva elektrijaamades ei puudutaks lihtsat tõsiasja: see on kõige odavam taastuvelektri tootmise viis Eestis,» kirjutas Arukaevu.

«On kummastav, et ka Eesti elektrisüsteemi haldur Elering on hakanud avalikult propageerima kallimate tehnoloogiate kasutamist ning otsib väiteid, miks Narva Elektrijaamades ei peaks üldse taastuvelektrit tootma,» lisas Arukaevu.

Eleringi juht Taavi Veskimägi on varem korduvalt öelnud, et on vastu Narva Elektrijaamadele taastuvenergia toetuse maksmisele. Narva jaamad põletasid tänavu augusti alguseni ühes katlas puitu, olles suurimad rohelise elektri toetuse saajad.

Peale Veskimäe on Narva Elektrijaamadele toetuse maksmise vastu Eesti Energiaga konkureerivad elektritootjad, samuti Reformierakonna ministrid Kristen Michal ja Keit Pentus-Rosimannus.

«Ma olen jahmatanud tänasest EE blogipostist. Sellist teksti koos toetava tegevusega sotsiaalmeedias ei oleks ma küll oodanud. Ma ei pea heaks tooniks, kui riigi äriühingud omavahel kaklevad avalikus meedias,» vastas Veskimägi oma blogis Arukaevu süüdistustele.

«Küsin avalikult, miks on Elering loobunud ühiskonna huve teeniva neutraalse süsteemihalduri rollist ning valinud poole ja asunud toetama kallimate taastuvenergia tootmisviisidega seotud investoreid? Miks ei otsita lahendusi kuidas Eestis võimalikult väikeste kuludega taastuvelektrit toota?» kirjutas Arukaevu.

«Eesti Energia konkurentidele on väga ebamugav kui ühiskonnas muutub üldlevinud teadmiseks fakt, et taastuvenergiat saab Eestis toota senisest oluliselt odavamalt ja suurtes kogustes,» lisas Arukaevu.

Narva Elektrijaamad lõpetasid augusti algul hakkpuidu kasutamise, sest täitus 375 GWh mahupiir. Värske elektrituruseaduse muudatus, mis pole veel valitsuse ega riigikogu heakskiitu saanud, piirab toetuse just 375 GWh mahuga aastas.

Eesti Energia konkurentide meelest on aga ka see toetus liiga helde, sest nende arvates ei tohiks ettevõte toetust uuest aastast saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles